Dvakratna olimpijska prvakinja, ki je v torek na stadionu Lužniki še tretjič osvojila naslov svetovne prvakinje, je na četrtkovi novinarski konferenci obsodila dejanje skakalke v višino Emme Green Tregaro in sprinterke Mea Hjelmer , ki sta imeli nohte pobarvane v mavričnih odtenkih. »Rusi se imamo za običajne, tradicionalne ljudi. Fantje živijo z dekleti in dekleta s fanti. Vse to izhaja iz naše zgodovine. Dejanje atletinj je nespoštljivo do naše države in do naših državljanov,« je bila ostra Isinbajeva.

»Morda smo drugačni od preostalih Evropejcev in prebivalcev iz drugih dežel. Imamo svoj zakon, ki ga mora vsak spoštovati. Ko mi obiščemo tujo državo, se skušamo držati tamkajšnjih pravil in ne vsiljujemo svojih. Želimo biti spoštljivi,« je še dejala 31-letnica.

Kontroverzni zakon o homoseksualcih, ki je v Rusiji stopil v veljavo pred nekaj meseci, med drugim prepoveduje promoviranje homoseksualnosti mladoletnim osebam. Kljub kritikam Mednarodnega olimpijskega komiteja bo zakon tako za športnike kot vse obiskovalce veljal tudi v času zimskih olimpijskih iger prihodnje leto v Sočiju. Zaradi tega so se v zahodnih državah že pojavili pozivi k bojkotu iger.

Nasprotovanje tujih športnikov zakonu zgolj začetek

Izrečene besede Isinbajeve je medtem že ostro obsodilo rusko lezbično in gejevsko gibanje LGBT, ki je prepričano, da bo izjava športnice le še podžgala diskriminacijo homoseksualcev. »Njenim besedam bo prisluhnilo celotno rusko televizijsko občinstvo,« je dejal aktivist Nikolaj Aleksejev in vse mednarodne športnike pozval, da v Sočiju izrazijo svoje mnenje o spornem zakonu.

»Karkoli bo pritegnilo pozornost h gibanju LGBT in homofobnemu zakonu, bo učinkovalo. To lahko športniki storijo z gumbi, zastavami, izjavami na novinarskih konferencah in intervjuji z ruskimi in tujimi mediji. Ko se ljudje začnejo izražati, kot se je to zgodilo na SP v Moskvi, se zavedajo, da je to šele začetek. Mnogo več bo sledilo v Sočiju,« je še pripomnil Aleksejev.

Raziskava, ki je bila marca opravljena v Rusiji, je sicer pokazala, da kar 85 odstotkov Rusov nasprotuje istospolnim porokam, kar 34 odstotkov pa jih je prepričanih, da je homoseksualnost bolezen. Raziskava je med drugim tudi pokazala, da je homofobija v zadnjih letih v Rusiji v porastu.