Analiza tekmovanj v dvorani Palau Sant Jordi je pokazala, da je zaradi filtrirnega sistema v bazenu prišlo do močnejšega vrtinčenja vode in s tem vodnega toka, ki je v eno smer izrazito pomagal plavalcem na progah 1, 2 in 3, oškodovani pa so bili plavalci na progah 6, 7, 8. Pri plavanju v nasprotni smeri se je učinek obrnil. V večini disciplin je prišlo do izničenja te prednosti, na 50-metrskih disciplinah pa so imeli plavalci na progah 6, 7 in 8 veliko prednost - od 0,15 do 33 stotink.

In prav na 50 prsno, kjer je Dugonjić plaval na progi 5, je slovenski reprezentant, novi evropski rekorder, izgubil bronasto medaljo v dvoboju z Južnoafričanom Giuliom Zorzijem, ta je plaval na progi 8, za vsega stotinko sekunde. Podrobna analiza izidov je pokazala, da je imel minimalno prednost tudi Dugonjić na progi 5, a bi vseeno prepričljivo osvojil osvojil bron.

»O tem nima nobenega smisla razpravljati«

"Poznam to zgodbo, a zdaj uživam na morju. Tega se ne da spremeniti in zato nima prav nobenega smisla o tem razpredati. Damir v finalu ni plaval povsem optimalno tako kot ob evropskem rekordu, in če bi ponovil plavanje iz polfinala, bi osvojil tudi medaljo. V dveh letih je na 50 prsno napredoval za pol sekunde, na 100 prsno za sekundo. In prav toliko lahko v naslednjem obdobju ob trdem delu še napreduje, potem pa lahko plava tudi proti toku in medalja bo njegova," je špekulacije o medaljah zavrnil njegov trener iz ravenskega Fužinarja Matija Medvešek.

A v Franciji je tematika zelo aktualna, saj je njihov prvi adut na 50 prosto, Florent Manaudou, ostal brez medalje, te pa so osvojili plavalci na progah 6, 7 in 8. Francozi trdijo, da so na vrtinčenje vode opozorili tudi vodilne pri Mednarodni plavalni zvezi Fini, ta pa ni reagirala in med 50-metrskimi finali izklopila sistemov v bazenu. Neuradno pa naj bi se po trditvah francoskih novinarjev pritožile tudi druge zveze.

Številke iz rezultatov kažejo na morebiten problem

Raziskavo sta Francoza potrdila tudi z enostavno tabelo o dosežkih, kjer so plavalci na progi 8, najpočasnejši v polfinalu, v osmih finalih kar štirikrat posegli po odličju. Skupaj so plavalci na progah od 5 do 8 osvojili kar 17 od skupno 24 medalj, plavalci na progah 1, 2 in 3 le eno, na progi 4, kjer je plaval najhitrejši polfinalist, je bilo po pričakovanjih osvojenih 6 medalj, a je to število enako tistemu, na progi 6.

Številke so potrdili tudi plavalci na daljših progah, ki so glede na progo v eno smer v povprečju dosegali pol sekunde boljše izide kot v drugo. To se je zgodilo tudi drugi slovenski predstavnici na SP Tjaši Oder, a so se ti dosežki med tekmo izničili.

Odgovorni pri Myrtha Pools, ki so postavili bazen v Barceloni, odstopanj niso potrdili, in pravijo, da njihove analize tega vpliva toka ne kažejo. Bolj neposreden je bil Cornel Msarculescu, izvršni direktor Fine, ki je priznal, da številke iz rezultatov kažejo na morebiten problem. Novinarja Seckel in Le Duc trdita, da bi bilo ob enakih pogojih na 50-metrskih razdaljah kar 10 do 14 kolajn razporejenih drugače, tudi dve do tri zlate.