Slovenske barve bo v Braziliji branilo pet borcev in bork, gre za eno najmanjših odprav v zadnjih letih. Na tatamije bodo stopili Beđetijeva (do 57 kg), Trstenjakova (do 63 kg), Velenškova (do 78 kg), Drakšič (do 73 kg) in Četić (do 81 kg). Prvenstvo se bo z najlažjimi kategorijami začelo že v ponedeljek, 26. avgusta, ko sledijo borbe v kategorijah do 48 kg za ženske in 60 kg za moške, slovenski borci bodo prvič dejavni v sredo, 28. avgusta, z Beđetijevo in Drakšičem. Posamični del se bo končal v soboto, 31. avgusta, z najtežjimi borci v kategorijah nad 78 kg za ženske in do ter nad 100 kg za moške brez slovenskega zastopstva. Slovencev ne bo niti na ekipni tekmi v nedeljo, 1. septembra.

V slovenski ekipi od standardnih reprezentantov manjkajo na primer Aljaž Sedej, Lucija Polavder, Matjaž Ceraj, Petra Nareks, Anka Pogačnik, Nina Milošević, Matjaž Trbovc in Miha Žgank, ki imajo norme, a so zaradi različnih razlogov ostali doma. Polavderjeva je v tej sezoni že dosegla dva vrhunca, zato se je trener Marjan Fabjan odločil, da jo pusti doma, medtem ko sta Ceraj in Sedej odpovedala nastopa, bržkone je razlog poškodba. Nekaj reprezentantov je ostalo doma tudi zaradi finančnih razlogov.

"Že na samem začetku sezone smo rekli, da se bomo svetovnega prvenstva udeležili v manjšem številu, da bodo v Rio odpotovali res tisti najboljši, ki imajo možnosti za rezultat. V tem trenutku je to ta ekipa pred nami, ki je glede na rezultate letos prepričala. Doma sicer ostane še pet borcev in bork z normami, ki bi se lahko udeležili tekmovanja, a smo naredili tako, da so nekateri odpotovali na evropsko prvenstvo, nekateri na sredozemske igre, potem pa na SP, če še kaj ostane. Tja, kjer smo vedeli, da bo rezultat, smo odšli s popolno ekipo," je majhnost reprezentance opisal selektor slovenske vrste Fabjan.

Konkurenca na prvenstvu bo zahtevna, Drakšič bo imel v svoji kategoriji več kot 70 borcev. "Ta ekipa je zdaj trenutno najbolj pripravljena, ima že veliko turnirjev in zmag za sabo, za SP smo skušali najti optimalno pripravo in upam, da se bo odrezala kar najboljše možno. Sodelovali smo po klubih, imeli skupne in mednarodne priprave glede na to, kje ima kdo tekmovalce, da bi lahko z njimi treniral, da se je lahko kar najbolje pripravil," je še povedal Fabjan.

"Grem povsem neobremenjeno, prvič v kategoriji do 73 kg. Ne čutim pritiska, se je pa veliko spremenilo, predvsem zaradi menjave kategorije. Imel sem dobre partnerje za trening vse do zadnjega, upam, da se mi forma še malo dvigne, da dam vse od sebe," je danes v Celju dejal evropski prvak Drakšič, ki bo eden glavnih slovenskih favoritov za vidnejšo uvrstitev.

Na prvenstvo prvič v drugačni vlogi potuje olimpijska prvakinja Urška Žolnir, ki bo v vlogi trenerke. "V vlogi trenerke sicer nisem prvič, a prvič na SP. Ni enostavno biti trener, a je nekaj novega zame, neka nadgradnja. Reči moram, da so judoisti trenirali po programu, delček je zraven tudi moje pomoči. Ni tisti maksimum kot pred olimpijskimi igrami ali za svetovno prvenstvo tik pred igrami, a mislim, da je vsak maksimalno pripravljen, da se bo na SP dokazal," je dejala Žolnirjeva.

To bo zadnji obisk slovenske judoistične delegacije v Riu pred OI 2016. Ekipa bo odpotovala v Brazilijo 23. avgusta. Tekmovanja bodo v dvorani Maracanazinho arena, ki sprejme 11.800 gledalcev.