Drakšič se je danes v madžarski prestolnici ovenčal z naslovom evropskega prvaka. Po zlatih evropskih kolajnah Raše Sraka Vuković, Urške Žolnir in Lucije Polavder se zdaj z zlato kolajno ponaša tudi slovenski moški judo. Potem ko je bil bronast leta 2010 na Dunaju in lani v Čeljabinsku, obakrat v nižji kategoriji do 66 kilogramov, je tokrat stopil na veliko sceno tudi v kategoriji do 73 kilogramov.

Uvodne tri dvoboje je dobil predčasno z iponom, boljši je bil od Turka Hasana Vanliogluja, Nizozemca Dexa Elmonta, v četrtfinalu pa še od Rusa Muse Moguškova. V polfinalu se je pomeril s Francozom Pierrom Dupratom, izenačeno borbo pa je v svojo korist odločil Drakšič, ki je bil uspešen po zaslugi kazni manj od nasprotnika. V finalu se je varovanec Marjana Fabjana pomeril z Gruzijcem Nugzarijem Tatalašvilijem in ga premagal z minimalno prednostjo, met za juko je naredil dve minuti pred koncem.

"Ne dojemam še čisto, kaj sem osvojil, dobiti kolajno na evropskem prvenstvu je nekaj izjemnega, ampak postati evropski prvak ... Komaj čakam zdaj, da bom slišal slovensko himno. Vedel sem, da jih lahko presenetim, s tem sem prišel gor, trener me je dobro motiviral in skovala sva odlično taktiko za polfinale in finale. Kolajne si nisem upal napovedati, saj nisem bil med nosilci in sem vedel, da bom dobil dobre nasprotnike. Ko zmagaš prvo borbo, dobiš tisto samozavest, ki jo samo stopnjuješ do konca," je po tekmi dejal Drakšič.

Kolajne je bila izredno vesela tudi Trstenjakova, ki je prvič okusila članski zmagovalni oder. Premagala je Švedinjo Mio Hermansson, nato v četrtfinalu še Izraelko Yarden Gerbi. Ustavilo se je pri Rusinji Marti Labazini, a je Trstenjakova, ki jo je ob blazini spremljala pomočnica Fabjana Urška Žolnir, v borbi za bron ugnala Avstrijko Hilde Drexler.

"Zelo sem zadovoljna, zelo prav so mi prišli napotki trenerke Žolnirjeve. S svojim izkušnjami in znanjem lahko precej pripomore k našim dosežkom, a zahvala gre tudi Fabjanu in celotnemu klubu, s katerim smo se na prvenstvo odlično pripravili," je povedala 22-letna Celjanka.

Anka Pogačnik, debitantka na članskih prvenstvih, je osvojila sedmo mesto. Po dveh zmagah se je zanesljivo uvrstila v četrtfinale, kjer je izgubila proti Avstrijki Bernadette Graf. V repasažu je bila boljša še Hrvatica Barbara Matić in Kranjčanka se je morala zadovoljiti s sedmim mestom.

"Za mano je prvo evropsko prvenstvo, mislim, da sedmo mesto ni slab rezultat. Danes sem dve borbi dobila in dve izgubila proti tekmicama, ki sem ju že premagala, zato je to sedmo mesto grenkega priokusa. Judo je nepredvidljiv, sama sem naredila napako, mislim, da mi je malo zmanjkalo moči, mogoče tudi koncentracije, kar je bilo ključnega pomena," pa je sedmo mesto ocenila Pogačnikova.

Aljaž Sedej (do 81 kg), Tadej Čeh (do 73 kg) in Nina Milošević (do 63 kg) so ostali brez uvrstitev. Sedej je imel v prvi borbi kar nekaj težav s Srbom Miroljubom Ivezićem, nato pa drugi borbi proti Portugalcu Tomasu Costi padel na ipon po vsega 22 sekundah borbe. Nina Milošević je imela ob svojem premiernem nastopu na članskih evropskih prvenstvih v prvem krogu za tekmico Italijanko Edwige Gwend, ki je Slovenki z vzvodom poškodovala komolec, da je morala predčasno z blazine po zdravniško pomoč, medtem ko je Tadej Čeh plačal davek neizkušenosti. Prvič na veliki članski tekmi je trema terjala svoj davek, svoje pa so naredila tudi nova pravila. Čeh je po štirih zaporednih kaznih v poldrugi minuti moral predčasno z blazin.

V soboto bo zadnji posamični dan prvenstva, ko se bodo borili Ana Velenšek (do 78 kg), Lucija Polavder (nad 78 kg), Miha Žgank, Igor Spasojevič (oba do 90 kg) in Matjaž Ceraj (nad 100 kg), v nedeljo pa sledi še ekipna tekma.