Rodičeva je v prvi seriji skočila 13,73 m, v drugi pa je prestopila za pol stopala; tedaj je bila še na mestih, ki so vodila v finale najboljše dvanajsterice. Pred svojim zadnjim poskusom pa je nazadovala na 13. mesto. Kljub pritisku se je v tretji in zadnji seriji s 14,17 m prepričljivo uvrstila v finale ter se prebila na četrto mesto v skupini B.

"Bilo je precej treme. Želela sem si finale, s tem namenom sem tudi prišla v Moskvo. Po slabšem začetku sem v drugi seriji naredila prestop, a bila krepko prek 14 m. V tretjem sem šla stopalo in pol nazaj, da sem skočila 14 m, ker sem vedela, da bo to dovolj za finale. Sem pa morala toliko skočiti, ker sem pred zadnjo serijo padla na 13. mesto. Po tretjem skoku sem si kar pošteno oddahnila," je kvalifikacije povzela Rodičeva.

Slovenska predstavnica je imela isti izid kot osmouvrščena Kubanka Mabel Gay (14,17 m), vendar slabši drugi skok. Najboljša izida sta dosegli po pričakovanju Ukrajinka Olga Saladuha (14,69 m), branilka naslova in lastnica najboljšega izida sezone, ter Kolumbijka Caterine Ibarguen (14,52 m), lanska olimpijska podprvakinja in letos neporažena na mitingih. Rodičeva je kot zadnja preskočila 14 m. Tretja je bila Hanna Knjaževa Minenko, ki nastopa za Izrael (14,46 m), sledile pa so Jamajčanka Kimberly Williams (14,36) ter tri Rusinje Ana Ptatik (14,34), Jekatarina Konjeva (14,30) in Irina Gumenjuk (14,30 m).

"Pred tekmo, ko smo se pogovarjale, smo namreč prijateljice, so vse dejale, da so dobro pripravljene, na koncu pa so bili izidi, vsaj na začetku, slabi. Saladuha je v prvem skoku skočila presenetljivo pod 14 m, tudi Konjeva in Knjaževa sta šele v zadnjem trenutku prišle prek 14 m in v finale. Veter se je zelo menjal, enkrat v prsi, drugič v hrbet, in je bilo potrebno stalno popravljati zalet. V zadnjem poskusu sem šla na vse ali nič in sedaj, ko mi je uspelo, bom šla v četrtek v boj za čim višjo uvrstitev. Trener Srdjan Djordjević mi je po nastopu svetoval, da moram v zadnjih štirih korakih priti bolj pod sebe z nogami in bo skok daljši. Če bom dobro prišla na desko, me bo v tem primeru skorajda odneslo v daljavo, vendar ne smem narediti napake v zadnjih štirih korakih," je rezervo za finale opisala Rodičeva.

"Odkar sem v Moskvi, je bila moja pot iz stadiona do hotela in obratno. Ničesar si še nisem ogledala v ruski prestolnici, tudi danes bo tako. Počivala bom, jutri bom imela malo 'tonizacije' mišic, sledila bo priprava za finale. Danes moja hčerka Lara praznuje sedem let in je zame dvojno praznovanje," je bila zadovoljna slovenska tekmovalka.

Prezelj preskočil le 217 centimetrov

Kranjčan Rožle Prezelj pa je v dopoldanskih kvalifikacijah četrtega dne atletskega svetovnega prvenstva v Moskvi izpadel v skoku v višino. Preskočil je le začetno višino 2,17 m in v kvalifikacijah na repu uvrščenih delil 25. izid. Nastopilo je 34 tekmovalcev.

Triintridesetletni Prezelj, finalist OI v Pekingu (12.), je opravil enega najslabših nastopov na velikih tekmah v njegovi sicer dokaj bogati športni poti. Na 2,17 m, ki je bila tokrat začetna višina, je letvico preskočil v prvem poskusu, na 2,22 pa je bil trikrat neuspešen. Slovenski rekorder (2,32 m), ki je z zlatom na EP do 23 let v Amsterdamu leta 2001 začel svojo pot na velikih tekmovanjih, je bil povsem blizu uspeha v prvem in predvsem v tretjem skoku na 2,22 m. V zadnjem se je letvica na stojalu dolgo majala, nato pa padla na tla.

"Pričakoval sem veliko več. Začetna višina je bila zelo visoka. Preveč sem se osredotočil na to, da bi prišel na naslednjo višino. Potem se preveč sprostil in ni šlo več. Na ogrevanju mi je šlo dobro, pa tudi na višini 2,22 m sem bil zelo blizu v prvem in tretjem poskusu. Od DP v Celju, kjer sem tik pred zdajci izpolnil normo, nisem v slabši formi, vendar pa mi tukaj tartan ni ustrezal. Žal mi je, da mi ni uspelo. Motivacijo za delo imam še vedno. Zato bom drugo leto še vedno nastopal, vsaj za reprezentanco, saj menim, da je potrebno pomagati ekipi, dokler lahko," je dejal Prezelj.

Lašmanova zlata v hitri hoji, danes še nastop Romanove

Danes je na programu svetovnega prvenstva šest končnih odločitev, v prvi in že končani, hitri hoji atletinj na 20 km, pa je slavila Rusinja Jelena Lašmanova, 21-letna olimpijska zmagovalka (1:25:02). Srebro je osvojila njena rojakinja Anisija Kirdjapkina (1:25:09), bron pa pa Kitajka Liu Hong (1:25:46).

Ob 17. bo finale v metu diska za atlete, ob 17.35 v skoku s palico za ženske, ob 19.10 v teku na 800 m za moške, ob 19.25 na 3000 m zapreke za ženske in ob 19.50 na 400 m za moške. Slovenskih tekmovalcev ne bo v današnjih finalih, popoldne pa bo ob 18.40 v polfinalu na 1500 m tekla Sonja Roman.