Po več letih se je zgodilo, da Primož Kozmus na največji tekmi na svetu ni metal svojega orodja najdlje v sezoni. Svetovnemu prvenstvu je dajal največjo pozornost v letu, podobno kot v preteklosti drugim velikih tekmovanjem. Sinočnji izkupiček je bil četrto mesto, do vnovične kolajne mu je zmanjkalo 14 cm, za kolikor ga je premagal Čeh Lukaš Melich. Na svetovni vrh se je z veličastnim metom 81,97 metra povzpel 24-letni Pawel Fajdek, ki je matiral staro gardo, na čelu z olimpijskim prvakom Krisztianom Parsom, ki je še tretjič v karieri na svetovnem prvenstvu ostal stopničko pod zlato kolajno. Za končni izkupiček v Moskvi je bil trofejni slovenski metalec kriv sam, saj kladiva ni vrgel prek 80 metrov, kolikor si je želel in kolikor bi bilo dovolj, da bi se z največjih tekmovanj še naprej vračal s kolajnami.

Poraz je Kozmus včeraj prenesel športno, z nasmeškom na obrazu. V mešano cono je prišel z manjšo slovensko zastavo ter najprej dejal, da je žal premajhna. Želel si je večje, s katero bi se na Lužnikih ob novem mejniku slovenske atletike in športa nastavljal fotografom z vsega sveta.

»Naj se najprej zahvalim družini, vsem bližnjim in sponzorjem, ki so verjeli vame. Ki so me v preteklosti podpirali in me še. Nisem izgubil volje do športa. Le poražen sem. Želel sem si več in sem razočaran,« je uvodoma dejal Primož Kozmus. »Tekmeci so me premagali na pravi način. Fajdek nam je dal lekcijo, medtem ko je bilo drugo mesto z dobrim metom dosegljivo. A ga nisem izvedel in posledično sem tam, kjer sem. Žal mi je, da se je tradicija prekinila, in prišel je ta dan, ki sem ga nekoč tudi pričakoval.«

Finale se za Kozmusa ni začelo po željah, saj je metal zadnji, dvanajsti. Želel je napasti na vso moč, izkazalo pa se je, da je bil sam močno napaden. Najprej s strani Parsa, ki je takoj vrgel prek 80 m, nato s strani 39-letnega Kojija Murufušija, ki je dosegel najboljši met sezone (78,03), potem pa še s strani Pawla Fajdka. Poljaku, ki ga je Kozmus venomer izpostavljal kot favorita, na katerega le čaka, da eksplodira, je uspel super met. Z daljavo 81,97 m je na najpomembnejši tekmi postavil osebni rekord ter vrgel rokavico tekmecem. Kozmus je ujel priključek z daljavo 77,80 m ter si zanesljivo zagotovil šest metov.

Fajdek je v drugi seriji z metom 80,92 potrdil izvrstno pripravljenost, Kozmus pa se je z metom 79,21 prebil na tretje mesto. A le za en met, saj ga je že v naslednjem poskusu prehitel Čeh Lukaš Melich (79,36). Postalo je jasno, da se obeta boj za vsak centimeter. Kozmus je v tretji in četrti seriji tvegal na vso moč, se pri izmetu lovil v krogu, da ni naredil prestopa, a svoj dosežek je izboljšal le za en centimeter, do tretjega mesta pa ga je ločilo še 14 cm. V predzadnjih dveh metih je prestopil in Čeh, ki je bolj spremljal Kozmusa, kot se ukvarjal s svojimi meti, se je lahko pri 32 letih veselil svoje prve kolajne na največjih tekmovanjih.

»Ko je Fajdek v finalu vrgel super met, sem spremenil taktiko in prvi met vrgel na 'rutino', da sem prišel med osmerico. V drugem poskusu sem dodal plin, v nadaljevanju pa sem želel vreči daleč. A ni šlo. Nimam opravičila. Bil sem pripravljen za boljše rezultate. Delal sem tehnične napake in doživel poraz. Gremo naprej, saj ni konca sveta. Fajdek in Melich sta osvojila prvi kolajni na največji tekmi in imata razlog za zadovoljstvo. Lahko jima le čestitam,« je zaključil Kozmus, ki bo danes preživel zadnji dan v Moskvi, v sredo pa se vrača domov k družini.

Osvajanje kolajn na največji atletski tekmi na svetu ni vsakoletno opravilo, kar kaže zgodovina slovenskih uspehov na »šampionatih«. Na svetovnih prvenstvih je venomer spodrsnilo Brigiti Bukovec, Britti Bilač in Jolandi Čeplak, če naštejemo le tiste, ki so krojili ožji vrh v svojih disciplinah. Edini, ki mu je poleg treh Kozmusovih kolajn uspel veliki met, je bil Gregor Cankar. Bronasti skakalec v daljino s svetovnega prvenstva leta 1999 v Sevilli je tedaj zablestel v polnem sijaju, medtem ko na drugih velikih prvenstvih in igrah ni nikoli ponovil uspeha.

Izidi: finalne odločitve, moški, 110 m ovire: 1. Oliver 13,00 najboljši izid sezone na svetu, 2. Wilson (oba ZDA) 13,13, 3. Šubenkov (Rus) 13,24, palica: 1. Holzdeppe (Nem) 5,89, 2. Lavillenie (Fra) 5,89, 3. Otto (Nem) 5,82, kladivo: 1. Fajdek (Pol) 81,97 najboljši izid sezone na svetu, 2. Pars (Mad) 80,30, 3. Melich (Češ) 79,36, 4. Kozmus (Slo) 79,22, 5. Nazarov (Tad) 78,31, 6. Murofuši (Jap) 78,03, 7. Vizzoni (Ita) 77,61, 8. Lomnicky (Slk) 77,57; ženske, 100 m: 1. Fraser-Pryce (Jam) 10,71 najboljši izid sezone na svetu, 2. Ahoure (SO) 10,93, 3. Jeter (ZDA) 10,94, 400 m: 1. Ohuruogu (VB) 49,41, 2. Montsho (Boc) 49,41, 3. Krivošapka (Rus) 49,78, krogla: 1. Adams (NZl) 20,88, 2. Schwanitz (Nem) 20,41, 3. Lijiao (Kit) 19,95.