Prireditev se je prvič odvijala leta 1970 v Dutovljah, središču kraške vinorodne pokrajine. Praznik ni pripomogel le k slovesu obeh kraških specialitet, pač pa je prispeval tudi k razmahu turizma na Krasu. Praznik je z leti dobival novo podobo. Svoj pečat mu je dala povorka okrašenih kraških voz, ki še danes privablja številne obiskovalce iz cele Slovenije in zamejstva, piše na spletni strani prireditve.

Praznik terana in pršuta predstavlja veliko in odmevno promocijo Krasa ter osrednjo prireditev kraške vinorodne pokrajine. Največja zanimivost prireditve je še vedno povorka kmečkih voz s predstavitvijo kraljice terana. Zanimiva je tudi razstava domače obrti in fotografij, proizvajalci terana pa se najbolj veselijo izbora najboljšega terana. Pestrejšo ponudbo prazniku daje tudi ponudba osmičarjev in aktiva kmečkih žena.

Praznik se bo po današnji razglasitvi kraljice terana nadaljeval v petek z odprtjem Teranove krožne poti. V soboto se bodo zvrstili vodeni pohod in kolesarski izlet, športno-zabavni turnirji, osrednja dogodka prihodnje nedelje pa bosta povorka kmečkih vozov in podelitev priznanj vinogradnikom in vinarjev.

Vse dni bodo v okviru praznika tudi predstavitve lokalnih vin in kulinaričnih izdelkov, nastopili bodo številni glasbeniki in komiki. Podrobnejši program prireditve je na voljo na spletni strani www.praznikteranainprsuta.si.