Slovenski olimpijski taekwondo že vrsto let opozarja nase, pomembnejši mejnik se je zgodil lani, ko se je kar trojica uvrstila na olimpijske igre v Londonu. Franka Anić je bila tam peta, le korak do kolajne. Tokrat je posegla po bronu v svetovni konkurenci. To je sestavljalo preko 800 borcev in bork iz 166 držav. Le v nekaterih individualnih športih je konkurenca tako ostra kot v taekwondoju. Čeprav je primat z osmimi odličji zaenkrat še ostal korejskim borcem in borkam, pa so tudi evropski taekwondoisti in s tem tudi slovenski vse bližje vrhu.

Prva je kolajno na SP v Puebli osvojila Anićeva, Hrvatica, ki nastopa za Slovenijo. "Reči moram, da je ta kolajna kolajna vseh, saj smo bili prava ekipa na svetovnem prvenstvu. Upam, da bo tako tudi naprej, saj je to ključno za uspeh. Na prvenstvu nisem imela lahkega žreba, saj sem že v prvi borbi imela Rusinjo, ki je v Londonu osvojila kolajno. Vedela sem, da če jo premagam, da bo lažje naprej. Morda sem se malo prehitro zadovoljila z bronom in mi je malo žal, saj vem, da bi morda lahko posegla še višje," je dejala Korčulanka.

Pritisk na ostale člane ekipe je bil po kolajni Anićeve nekoliko manjši, z bronom se je ovenčal tudi Trajkovič. "Ko je Franka že prvi dan vzela kolajno, se je vsa ekipa sprostila in nam je bilo lažje. Bil sem zadovoljen z žrebom in sem ga dobro izkoristil. V polfinalu sem dobil udarec v desni kvadriceps, zato sem potem naslednjo borbo proti kasnejšemu zmagovalcu predal, saj bi lahko resneje ogrozil svoje zdravje. Tudi zato sem se raje osredotočil na borbo za bron, kjer mi je uspelo zmagati," pa je povedal Trajkovič.

Najbolj izkušena borka v slovenski izbrani vrsti je Nuša Rajher, ki pa je kolajno izgubila po sodniški odločitvi. "Izgubila sem proti Francozinji, borba pa je bila vse do konca enakovredna. Nisem želela brezglavo v borbo, nisem hotela ponoviti napake iz Londona, kjer sem v žaru boja brez premisleka napadala. S Francozi smo se merili na pripravah in dodobra so nas preučili, tekmo pa so v Mehiki odločili sodniki. Ne bom se izgovarjala na športno (ne)srečo, povem pa vam, da lahko v prihodnje še računate na nas," je dejala Rajherjeva.

Slovenski borci in borke si bodo zdaj privoščili nekaj zasluženega počitka, nato pa jih čakajo priprave po klubih. Decembra bo na sporedu še velika nagrada Manchestra, ki bo merodajna predvsem v smislu nabiranja točk za kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Prihodnje leto bodo takšni turnirji trije, maja bo še evropsko prvenstvo v Ukrajini.