Potem ko je slovenska olimpijka z lanskih iger v Londonu v četrtfinalu z 2:0 premagala Quing Liu iz Macaa, je v polfinalu z enakim izidom izgubila proti Francozinji Haby Niare. Slednja je osvojila naslov svetove prvakinje, potem ko je v finalu s 5:4 premagala Chia Chuang iz kitajskega Tajpeja.

"Zadovoljna sem, ker vidim, da vsakič naredim korak naprej in na vsakem tekmovanju napredujem. Zelo sem vesela, da sem osvojila medaljo. Malo sem nezadovoljna, da mi ni uspelo priti do finala. Proti Francozinji sem izgubila z 0:2 in mislim, da je imela za seboj precej močnejšo ekipo, ki je podrobno analizirala vse moje prednosti, sama pa sem bila podzavestno morda že zadovoljna s kolajno, zato nisem šla 'povsem do konca'," je po osvojenem odličju dejala Anićeva, ki je bila lani na OI v Londonu peta.

"Tu v Mehiki je za vse borce na tej nadmorski višini zelo težko, zelo hitro se utrudiš. Vidi se, da je prav nadmorska višina odločilna in dobro sito oziroma pokazatelj, kdo je bolje pripravljen," je iz Pueble še sporočila junakinja slovenskega tabora in dodala, da je bila zanjo najtežja prva borba: "Prva borba je vedno najtežja, a na Barišnikovo, ki je bila ena od favoritinj, saj je iz težje kategorije prestopila v lažjo, sem se dobro pripravila in jo zlahka premagala. To mi je dalo veter v hrbet za naprej."

Edina kolajna Slovenije v zgodovini svetovnih prvenstev

Anićeva ni skrivala, da si je kolajno zelo želela, a prav to, pravi, ji je morda odneslo finale: "Zelo sem srečna in vesela tega uspeha in ponosna nase, na svoj klub in reprezentanco. Nekako sem pričakovala oziroma si želela, da se bi letos borila za kolajno, in prav ta skromnost me je morda stala finala." Zdaj si bo Anićeva vzela nekaj odmora na rodni Korčuli, nato pa bo nadaljevala priprave z glavnim ciljem na OI v Riu.

Selektor slovenske reprezentance Miodrag Krnetić je po velikem uspehu za slovenski taekwondo dejal: "Vsekakor sem zadovoljen s tem uspehom, saj je to trenutno edina kolajna Slovenije v zgodovini svetovnih prvenstev. Zelo, zelo vesel sem za Franko. Za ta uspeh smo porabili ogromno energije, dokazala je, kako trdo je trenirala tako doma v svojem klubu kot pri nas v reprezentanci. Danes sva jo oba z maserjem od strani spodbujala in ji dajala napotke, ji pomagala tako fizično kot psihično, in mislim, da je tudi zato prišla do kolajne."

Za Anićevo je bil po besedah Krnetića na poti do kolajne najtežji prvi dvoboj proti Rusinji Anastaziji Barišnikovi, ki že od leta 2009 redno posega po najvišjih mestih na velikih tekmovanjih. "Najtežji je bil uvodni dvoboj proti Rusinji, čeprav smo se na ta dvoboj taktično zelo dobro pripravili, saj smo analizirali njeno borbo in ni bilo skrivnosti. Franka je imela določeno spoštovanje do te nasprotnice in je po uspešnem dnevu priznala, da je bila to njena najtežja borba v življenju."

Ostali slovenski taekwondoisti bodo odslej lažje dihali

Selektor je prepričan, da bodo zdaj po uspehu Anićeve lažje zadihali tudi preostali slovenski taekwondoisti, saj nimajo na plečih takšne odgovornosti, kot jo je imela Anićeva, ki je v slovenski reprezentanci prva stopila v ring. Naslednja bo na vrsti Nuša Rajher, ki se bo predstavila v kategoriji nad 73 kg. Žreb je določil, da jo prva borba čaka proti Venezuelki Francis Jimanez.