Na posebno blejsko »znamenitost« v Zaki nas je opozoril nos. To, kar je videti tik ob jezerskem obrežju, je grozljivo. Še huje je vohati smrad nekaj dni starih odpadkov, ki se sredi mondenega Bleda cmarijo na soncu. Vse leži poleg zaklenjenih zabojnikov, ki so namenjeni okrasu Bleda – otoku. Zabojnike sicer praznijo redno. A vmes obiskovalci Bleda prihajajo do njih in skušajo vanje odvreči smeti, a ker so zabojniki zaklenjeni, smeti odvržejo ob zabojnike, ki so postavljeni dobesedno ob promenadni sprehajalni poti ob jezeru.

Dolgo smo se trudili, da bi priklicali odgovornega pri blejskem občinskem podjetju Infrastruktura Janka Reša, ki skrbi za odvoz odpadkov: »Naj tam stojim ali kaj? Mi nič ne moremo. Smeti odvažamo redno, dvakrat na teden. Zabojniki so zaklenjeni, vanje dovažajo smeti z otoka, ljudje pa zraven mečejo preostalo. To ni naša stvar,« je dejal Reša, ki skrbi za odvoz odpadkov v eni najbolj turističnih občin pri nas. Ko pridejo, počistijo tudi okoli zabojnikov, a smrad in smeti so kljub temu tam pet dni na teden. V neposredni bližini pa je Savin kamp, ki ima pet zvezdic in tudi mednarodni ugled.

Po naših poizvedbah nas je poklical vodja komunalne infrastrukture omenjenega podjetja, ki je v lasti občine Bled: »Sproti čistimo, ljudje pa puščajo smeti. Zdaj bom opozoril upravljalca otoka, župnijo Bled, da mora zabojnike postaviti drugam ali pa ob njih čistiti smeti. V nasprotnem jih čaka kazen…« je bil odločen Anton Potočnik iz Infrastrukture Bled. Če bi na Bledu vsi odgovorni kdaj premislili, ali res zabojniki sodijo tik ob jezero, in če bi se take stvari dogovarjali med seboj in pred sezono, bi manj smrdelo.

Sicer pa je občinsko podjetje Infrastruktura Bled že lep čas brez direktorja, bilo je v sporu z občino, ker ni plačevala njihovih storitev. Zdaj vso to kolobocijo pomanjkanja posluha za turizem, za skupno urejanje problemov in red občutijo turisti. Z očmi in nosovi.