V tradicionalni, že 28. čistilni akciji so danes iz Blejskega jezera in okolice odnesli za pol tone odpadkov, med katerimi so se znašli tudi prometni znaki, gume in kolesa, hkrati pa so iz jezera odstranjevali invazivno tujerodno školjko potujočo trikotničarko, s čimer se po navedbah predsednika komisije za ekologijo Slovenske potapljaške zveze Marka Gajića prispeva k uravnoteženosti jezerskega ekosistema.

V akciji so moči združili DPD Bled in ostali klubi Slovenske potapljaške zveze, Mestna občina Bled, Ribiška družina Bled, Infrastruktura Bled, blejski gasilci, reševalci in okoljevarstveniki. Več kot 50 prostovoljcev, med katerimi so bili tudi blejski župan Janez Fajfar, igralec in televizijski voditelj Nik Škrlec, nekdanji okoljski minister Jure Leben in Marko Maver iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Problem tudi preobremenjenost s hranili

Večina naših jezer ni v najboljšem ekološkem stanju, pri čemer je poleg nepravilno odvrženih odpadkov glavni problem tudi preobremenjenost s hranili, pravijo Ekologi brez meja. Povečana količina fosforja in hranil ter onesnaženja se na jezeru pokaže kot cvetenje cianobakterij, ki gladino jezera obarvajo rdeče. Da izboljšamo ekološko stanje jezer, je poleg rednega čiščenja ključnega pomena tudi osveščanje o problematiki onesnaževanja in o pravilnem ravnanju z odpadki.