Po legendarni etapi čez Alpe d'Huez so mnogi pričakovali, da bo po konfiguraciji najtežja kraljevska etapa prinesla kakšen preobrat. Vendar Chris Froome med 200 kilometrov dolgem »izletu« s skoraj 70 kilometri vzponov in skupaj več kot 5200 metrov višinske razlike (!) ni imel nobenih težav. Tekmeci ga niti enkrat niso spravili v neprijetno situacijo. Pa še dovolj hrane je imel s seboj. Osemindvajsetletni Froome je v zaključku zadnjega vzpona na Croix Fry sicer nekaj časa ostal brez zvestega varnostnika Richieja Porta, vendar špansko govoreča druščina (Contador, Quintana, Rodriguez, Valverde) v spustu do Le Grand Bornarda ni izzivala. Sprijaznili so se z dejstvom: petminutna prednost je nenadomestljiva. Glavnino dela pa je tako ali tako namesto ekipe Sky opravila kar konkurenčna Contadorjeva ekipa Saxo Bank, ki tako brani vodstvo v ekipni razvrstitvi.

»Sedaj sem olajšan skrbi. Glede na traso nemara najtežje etape na papirju smo bili zelo zaskrbljeni. Bilo je v naporni etapi po Alpe d'Huezu, zaradi veliko plezanja, dolgih spustov in še vremena z nekaj dežja bi hitro lahko kaj ušlo izpod nadzora,« si je oddahnil Chris Froome. »Bil sem pripravljen na vse, zato sem vesel, da se je tako razpletlo. Pozoren bom ostal še do Pariza,« je pristavil. Od slavja ga loči še gorska etapa s ciljem na Semnozu nad Annecyjem in parada prvakov v Parizu. Zadnja alpska epopeja bo dolga zgolj 125 kilometrov, a ima na šestih kategoriziranih klancih kar 3400 metrov višinske razlike. Za primerjavo: enako dolg Maraton Alpe ima višinske razlike le 2100 metrov. Osrednje zanimanje bo veljalo boju za stopničke ob Froomu. Contadorja, Quintano, Rodrigueza in Čeha Kreuzigerja loči le 47 sekund.

Kolumbijec Quintana, sicer sostanovalec Ruija Coste, je praktično že v beli majici mladega kolesarja. Zanimivo bo tudi za pikčasto majico najboljšega hribolazca. Še vedno jo ima v lasti Froome (104 točke), a le s točko prednosti pred včeraj najbolj borbenim Francozom Pierrom Rollandom, ki ga je Rui Costa ujel šele v zadnjem vzponu. Da si izborijo čast najboljšega hribolazca, pa imajo tudi oranžni Bask Nieve (98), Quintana (97) in junak Alpe d'Hueza Riblon (93). V zeleni sprinterski majici je neulovljiv Peter Sagan, ki se ob izjemnem razpoloženju navijačev ob cesti še kako rad vozi po zadnjem obročniku. Favoritu prestižne pariške etape Marku Cavendishu je ostalo le, da v gorah na glas toži, ali mu je tega trpljenja treba. Te zgodbe v »gruppettu« proti cilju četrtega Toura namreč posluša nasmejani Kristijan Koren. »Sprint v Parizu? Če zmagam, bo lepo, če ne, ne bo pomembno,« je Primorec slišal od klubskega slovaškega kolega sproščeno napoved za nedeljski večer v Parizu.