Sociolog Andrej Fištravec, ki je bil kot nestrankarski kandidat izvoljen po lani začetih protestih v Mariboru, je županski mandat uradno nastopil 8. aprila letos. Po prvih stotih dneh županovanja ugotavlja, da so ključni problem Maribora meje v glavah ljudi. Prav k podiranju teh meja bo skušal prispevati s sodelavci, za katere pravi, da skupaj z njim za vizijo delajo 24 ur na dan. To je po njegovih besedah tudi največji uspeh njegovega dosedanjega županovanja.

Spopad s »hobotnico«

Ob pregledu dosedanjega dela je večkrat izpostavil, da se z mariborsko »hobotnico«, ki je ne predstavljajo samo ljudje, ampak tudi način delovanja v mestu, sistematično spopadajo z demokratičnimi sredstvi in postopoma.

Glede opravljenega dela v stotih dneh je Fištravec med drugim izpostavil spremembe v delovanju mestne uprave, kot so takojšnja odprava sistemizacije delovnih mest in pristop k pripravi nove, odvzem pooblastil nekaterim vodilnim delavcem, prerazporeditve, pripravo rebalansa proračuna s predvidenimi »realnimi« prihodki in odhodki ter doslej izvedene aktivnosti v zvezi s poslovanjem javnih podjetij.

Najpomembnejše je gospodarstvo

Navedel je reševanje problema radarjev, ki so sprožili val protestov v Mariboru, ter izpostavil odkritega »okostnjaka«, ki je povezan s poslovanjem bivšega župana Franca Kanglerja in »bivšega mestnega odvetnika«. V zvezi s tem je občina vložila prijavo na protikorupcijsko komisijo ter pobudo za sistemsko obravnavo posla na tožilstvu.

Kot eno najpomembnejših področij delovanja je izpostavil gospodarstvo in ob tem izrazil zgroženost, kako malo so dosedanji župani delali na tem področju. Tako skupaj z okrepljeno ekipo za to področje zdaj delajo na razvojni programih za dvig konkurenčnosti gospodarstva in zagotavljanje novih delovnih mest. Izpostavil je prizadevanja za vzpostavitev prvih 300 delovnih mest, ki jih želijo vzpostaviti domači in tuji investitorji, občina pa jim pri tem po svojih močeh pomaga. Podrobnosti glede tega pred zaključkom posla ni želel razkriti.

Državna pomoč kot »semenski denar«

Razvojne načrte občina oblikuje širše, pri čemer je Fištravec izpostavil pomen obnovljene komunikacije s sosednjimi občinami, regijami, vlado in tudi univerzo. Odobreno državno pomoč v višini 66 milijonov evrov je označil kot »semenski denar«, ki se bo večal s projekti, v zvezi s slednjimi pa je kot pomembno izpostavil sodelovanje z Evropsko investicijsko banko.

Na področju kulture je Fištravec med drugim glede projekta EPK dejal, da je v pripravi zaključno poročilo revizije poslovanja zavoda EPK, ki zanj »ni ugodno«, ter izpostavil štiri projekte, ki jih je tudi ministrstvo za kulturo prepoznalo kot nacionalno pomembne. To so Pekarna, galerija, knjižnica in grad.

Nelegitimni mestni svet

Fištravec se do v sredo predstavljene zahteve predsednika mariborske Liste za pravičnost in razvoj Stojana Auerja glede razpisa predčasnih volitev mestnih svetnikov ni opredeljeval, ker, kot je dejal, je ne pozna dobro, je pa ponovil, da ima mesto nelegitimni mestni svet.

Pred novinarji je mariborski župan Fištravec danes razkril tudi svoje premoženjsko stanje. Kot je dejal, je lastnik osebnega avtomobila Citroen C8 (letnik 2005), ki je trenutno vreden okoli 8000 evrov, in solastnik dobrih 92 kvadratnih metrov velikega stanovanja z atrijem, kletjo in garažo, ki je bilo ob nakupu leta 2005 vredno 139.000 evrov. Prav tako je lastnik kolesa (letnik 2007), ki je bilo ob nakupu vredno okoli 500 evrov, umetniških slik v vrednosti okoli 2000 evrov in solastnik kajaka (letnik 2008), ki je bil ob nakupu vreden okoli 500 evrov.

Na vprašanje o racionalnosti nakupa pametnih mobilnikov za najožjo ekipo pa je Fištravec danes pojasnil, da ekipa potrebuje način pošiljanja sporočil, ki jih lahko bere samo prejemnik in ne še kdo drug.