Ko se bo odločil, ali bo kandidiral za predsednika PS, bo Janković, kot je dejal, to najprej "sporočil svojim, nato pa medijem in koalicijskim partnerjem". Ob tem dodaja, da na županski funkciji "uživa in to vsak dan bolj".

Po njegovi oceni je sicer najbolj pomembno, da vlada deluje optimalno in da išče rešitve za odpiranje delovnih mest. Treba je tudi uveljavljati program, ki je PS prinesel zmago na zadnjih volitvah, ocenjuje Janković.

Na vprašanje, ali po njegovi oceni še uživa podporo tistih, ki so ga podprli pred parlamentarnimi volitvami, denimo predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janeza Stanovnika, Janković odgovarja, da je to treba vprašati Stanovnika. Sam sicer ne vidi razloga, da ga ne bi podpiral.

Pred tednom dni se je Janković sestal s poslanci PS, ministrom za obrambo Romanom Jakičem in predsednico vlade.

V zvezi z vrnitvijo Jankovića na čelo PS je za murskosoboško televizijo AS nekdanji predsednik Milan Kučan dejal, da računa na razsodnost, na pamet in odgovornost ljudi, ki to stranko vodijo. "Se bodo že znali zmeniti. Če ne, bo pa seveda političen konec z njimi in s stranko," je dejal Kučan. Izrazil je tudi upanje, da bodo našli dovolj modrosti, treznosti in odgovornosti, da se bodo znali zmeniti tudi sedanji koalicijski partnerji.

Po Kučanovih besedah morajo koalicijski partnerji skupaj s PS uporabljati enaka merila. "Če Janković zaradi suma korupcije ne more biti predsednik PS in jaz seveda mislim, da ne more biti, potem še kdo drug tudi ne more biti predsednik strank, ne glede na to, kakšno podporo znotraj stranke ima," je dejal Kučan, sicer tudi Jankovićev podpornik ob vstopu v politiko.

Predsednik SDS Janez Janša, ki pa se po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije ni umaknil z vrha stranke, pa je na družbenem omrežju Twitter zapisal: "ZJ in AB se brez potrebe prepirata, kdo bo predsednik PS, ko pa stranka šefa že ima: Milana Kučana."

Sestanek, ki je bil po njegovih besedah na koncu tudi "izjemno čustven", je trajal štiri ure, na njem pa so govorili o delu vlade, uresničevanju programa PS znotraj nje, odnosu vlade do glavnega mesta in kadrovanju v državi.

Pred tednom dni se je Janković sestal s poslanci PS, ministrom za obrambo Romanom Jakičem in predsednico vlade. Sestanek, ki je bil po njegovih besedah na koncu tudi "izjemno čustven", je trajal štiri ure, na njem pa so govorili o delu vlade, uresničevanju programa PS znotraj nje, odnosu vlade do glavnega mesta in kadrovanju v državi.

»Ta trenutek kadrujejo trije«

Kot je dejal Janković, se sliši in govori, da ta trenutek kadrujejo zgolj trije v državi – Borut Jamnik, Tomaž Kuntarič in Uroš Čufer. Pri tem je ljubljanski župan poudaril, da ni govoril z nobenim od njih, vendar pa po dogajanju v nadzornih svetih NLB, Zavarovalnice Triglav in Luke Koper tudi sam deli mnenje glede njihovega kadrovanja. Ob tem je zanikal, da bi kadroval po državnih podjetjih.

Kot je dejal, so o kadrovanju spregovorili tudi na sestanku pretekli torek s poslanci PS in premierko Bratuškovo. Med drugim so govorili o dilemi, ali so člani PS kaznovani pri imenovanjih na pomembna mesta samo zato, ker so člani PS. Janković je namreč prepričan, da pri imenovanjih ni toliko pomembno članstvo v stranki, ampak predvsem strokovnost.

Spregovoril tudi o Grepu

Janković je na novinarski konferenci sicer povedal tudi, da se je Davčni urad RS (Durs) odločil za ponoven pregled plačila računa Grepu, ki so ga že obravnavali. Pojasnil je, da je Durs avgusta 2011 opravil pregled v primeru plačila računa Grepu oziroma plačila dveh milijonov evrov davka. Po njegovih besedah je MOL Grepu plačala delni račun za Stožice vključno z davkom, ki ga je Grep nato nakazal Dursu. "Takrat je inšpekcija ugotovila v zapisniku, da ni nepravilnosti," je dejal.

Durs sedaj po Jankovićevih besedah skuša ugotoviti in dokazati, da je MOL nepravilno nakazala dva milijona evrov Grepu, podjetje pa nato Dursu. Dejal je, da želijo, da MOL davčnemu uradu še enkrat nakaže omenjeni znesek in denar nato terja od Grepa. "Za isti račun v dveh letih dve popolnoma različni odločitvi," je povedal Janković in dodal, da se sprašuje o motivih.

Treba je oživiti gospodarstvo in odpiranje delovnih mest

V zvezi z delom vlade so po Jankovićevih besedah ocenili, da je treba oživiti gospodarstvo in odpiranje delovnih mest. Glede kadrovanja so spregovorili o dilemi, ali so člani PS kaznovani pri imenovanjih na pomembna delovna mesta samo zato, ker so člani PS. Janković je namreč prepričan, da pri imenovanjih ni toliko pomembno članstvo v stranki, ampak predvsem strokovnost. Zanikal je tudi, da kadruje v podjetjih, ki so v državni lasti.

Janković je na novinarski konferenci govoril tudi o dosežkih aktualne vlade. Kot dosežek je označil dejstvo, da je v Sloveniji po dolgem času ponovno mir. "Ni več nestrpnosti, ni več strašenja za vsakim vogalom," je dejal in dodal, da lahko tako počasi prehajamo v normalno delovanje celotne države in državljanov.

Drugi dosežek, ki ga pripisuje Bratuškovi in finančnemu ministru Urošu Čuferju, je za Jankovića izdaja obveznic. Tretji, ki po Jankovićevih besedah pripada le Bratuškovi, pa sta dve dodatni leti za izravnavo proračuna, ki ju je dobila v Bruslju.

Četrti dosežek je za Jankovića potrditev spremembe referendumske zakonodaje v DZ, s čimer so po njegovih besedah onemogočili strankam, da takrat, "ko ne dosežejo svojega", zahtevajo referendum.

MOL še čaka na odgovor vlade

Glede odnosa države do glavnega mesta je Janković na novinarski konferenci povedal, da še vedno čakajo na odgovor vlade in datum srečanja, na katerem bodo govorili o odprtih vprašanjih med občino in državo. Janković je namreč sredi maja Bratuškovi poslal pismo, v katerem je na 42 straneh opredelil točke, ki bi jih na MOL radi obravnavali.

Po Jankovićevih besedah mu je Bratuškova na že omenjenem sestanku pojasnila, da vlada pripravlja odgovore. Dodal je, da računajo na korekten razgovor ter še enkrat ponovil, da v pismu predlagajo tudi zakonske spremembe, ki "ne odnašajo ničesar ne državi ne mestu". Po njegovih besedah tako med drugim predlagajo, da bi bil občinski inšpektorat lahko pristojen za nadzor nad manjšimi gradbenimi objekti.