Ofem velja za neke vrste male olimpijske igre, na katerih se merijo športniki iz 49 evropskih olimpijskih komitejev in velja za največje tekmovanje za mlade športnike, stare med 15. in 18. letom pod okriljem Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Prvi olimpijski festival je bil leta 1991 v Bruslju (Slovenija tega leta ni nastopila), obetavni športniki pa se srečujejo vsaki dve leti na zimskih in poletnih tekmovanjih. Poleg Belgije so olimpijski festival, ki se ga bo Slovenija letos udeležila enajstič zapored, gostili še nizozemski Valkenswaard (1993), Bath (1995), Lizbona (1997), Esbjerg (1999), Murcia (2001), Pariz (2003), Lignano (2005), Beograd (2007), Tampere (2009) in Trabzon (2011).

"Športniki se bodo udeležili 12. poletnega olimpijskega festivala evropske mladine. Nastopamo v osmih panogah. Govorimo o 73 športnikih. Priprave so potekale eno leto pred samim festivalom. Tokrat smo se zadeve lotili drugače. Stopili smo v stik s trenerji, zvezami že eno leto pred festivalom. Ponudili smo jim pomoč v smislu strokovne podpore," je na današnji predstaviti delegacije dejal vodja odprave Borut Kolarič, ki ob tem ni skrival pričakovanj o visokih rezultatih in medaljah: "Pričakovanja za medalje so. O številu je težko povedati, ker gre za športnike od 15 do 18 let. Nekateri nimajo niti ravni tekmovanja, da bi se lahko primerjali z vrstniki. V ekipi imamo športnike, ki so že osvajali medalje, nadejamo se, da bodo te rezultate ponovili v Utrechtu. Bolj se bomo pustili presenetiti."

Letošnja delegacija bo v primerjavi v zadnjim Ofemom, ko je v Trabzonu nastopilo 51 slovenskih tekmovalcev, precej številčnejša. Na Nizozemsko potuje 73 mladih športnikov, celotna slovenska delegacija bo štela 104 člane. V Utrechtu se bo Slovenija predstavila v atletiki, cestnem kolesarstvu, športni gimnastiki, judu, odbojki, rokometu, plavanju in tenisu.

Slovenska delegacija je pred dvema letoma v Trabzonu osvojila devet medalj, po tri zlate, srebrne in bronaste.