Tajni agent varuje prosecco

Andrea Battistella (na fotografiji), 28-letni italijanski enolog, je postal 007 Prosecco. Dodelili so mu namreč posebno nalogo, da v restavracijah in trgovinah v Venetu pod krinko preverja, ali prodajajo pravi, originalni prosecco in ne cenenih ponaredkov tega slavnega italijanskega penečega vina. S tem namenom so mu dodelili celo nekaj pristojnosti, ki jih ima policija: lahko napiše kazen. Prodajalcem ponarejenega prosecca grozi kazen do 20.000 evrov. Battistela je prepričan, da ceneni ponaredki škodujejo ugledu tega sicer v Evropi zaščitenega penečega vina. Njegova služba ima le eno pomanjkljivost: vina v službi ne pije, saj bi bil, kot trdi, že po tretjem obisku alkoholiziran.

Prepovedali bi akcijske prodaje čipsa

V boju proti debelosti želi britanska vlada poseči po drastičnih ukrepih. Pripravljajo zakon, ki bo supermarketom preprečeval, da bi v akcijah s popustom prodajali hrano, ki redi. Predvsem imajo s tem v mislih sladke brezalkoholne pijače in čips, ki naj bi ga ne smeli več prodajati v akcijah »kupi dva, dobiš tri« in v izredno velikih pakiranjih. Prav tako bi bilo prepovedano, da bi bili na škatlah s hrano z veliko vsebnostjo sladkorja, narisani liki iz risank, zaradi česar bi si jo bolj želeli otroci. Potrošniki so nad predlogom ogorčeni, saj so prav akcijski nakupi eden izmed najbolj popularnih nakupov milijonov Britancev.

Naprodaj bodo vina iz nanizanke Downton Abbey

Priljubljena in večkrat nagrajena nanizanka o britanski aristokraciji Downton Abbey, ki jo lahko gledate tudi tudi na naših TV-programih, bo kmalu dobila tudi svoje vino. Podjetje Wines That Rocks želi s prihodnjo sezono serije – v ZDA bo na sporedu januarja – na tržišče poslati tudi posebno kolekcijo vin, ki so jih pili angleški plemiči v začetku 20. stoletja. Seveda gre za francoska vina iz Bordeauxa, pridelana v vinogradih Dulong Grands Vins De Bordeaux, ki so že pet generaciji v družinski lasti in katerih lastniki imajo 130-letno tradicijo pridelovanja bordojskih vin, tako da gotovo vedo, s kakšnim vinom bi se družina Crawley iz Downtona hvalili pred svojimi gosti.