Pohod je organiziran v tri odprave – koprsko, ljubljansko in mariborsko, ki bodo v Novo mesto skupaj vkorakale v soboto pozno popoldne. »Koprčani« so šestdnevni pohod pričeli že v ponedeljek, danes so štartali mariborski študentje, v petek pa se bodo na Dolenjsko odpravili še iz Ljubljane.

»Na začetku sta bili odpravi le dve, ljubljanska in mariborska, po treh letih pa smo priključili še koprsko,« je za Dnevnik.si povedal Franci Judež, predsednik Društva novomeških študentov (DNŠ), ki pohod organizira. »Število udeležencev je od začetka naraščalo. Prvo leto jih je bilo le malo, nato je z vsakim letom njihovo število nekoliko naraslo. Približno pet let nazaj pa jih je bilo največ, okoli 70, medtem ko je zadnja tri ali štiri leta udeležba kar konstantna, med 50 in 60.«

Koprska odprava najštevilčnejša doslej

Ljubljanske odprava, ki je najlažja, je po Judeževih besedah tudi največja, udeleži se je okoli 30 študentov. Organizatorji pričakujejo, da bo približno tako tudi letos. »Odprave iz Kopra se letos udeležuje največ, dvanajst pohodnikov, iz Maribora pa se je danes prav tako odpravilo dvanajst študentov. V Mariboru je bilo vedno tako, da je številčnost odvisna od generacije. Kakšno leto se jih prijavi veliko, nato spet malo manj,« je pojasnil. Dodal je, da se sploh v Mariboru na pohod navadno skupaj odpravijo prijatelji, ki se večinoma poznajo že od prej. »Koprske odprave se navadno udeležijo študentje, ki iščejo nek izziv, medtem ko se iz Ljubljane odpravijo tisti, ki imajo čas, kakšne dve ali tri skupinice,« je še povedal Judež.

Vsaka odprava ima enega spremljevalca s kombijem, ki jih oskrbuje s hrano in pijačo, kar jim zagotovi organizator. V vozila lahko študentje, ki ne morejo nositi prtljage, tudi odložijo svoje stvari.

Dobrodošli študentje iz vse Slovenije

Na pohodu so dobrodošli vsi študentje, ne le tisti, ki prihajajo iz Novega mesta. »Ljubljanska odprava je še najbolj 'novomeška'. Novomeščanom v Kopru se vedno pridruži še kakšen prijatelj, ki ne prihaja iz Dolenjske, medtem ko se je pred nekaj leti pohoda iz Maribora udeležilo kar nekaj Štajercev.«

Letos so organizatorji pohod organizirali malo prej kot ponavadi, ko so z začetkom pohoda počakali na konec izpitnega obdobja. »Navadno je takrat veliko študentov že doma ali na dopustu, začnejo pa se tudi razni festivali - doslej smo se vsako leto nekako križali z Rock Otočcem. V obdobje pohoda smo sicer skušali zajeti čim manj izpitnega obdobja, ki se zaključuje v petek,« je razložil Judež.

Študentje bodo v prestolnico Dolenjske prispeli v soboto, vse tri odprave pa se bodo srečale pred mestno hišo okoli 18. ure. Ljubljanska in koprska se bosta združili že večer prej v Žužemberku, medtem ko se jim bo mariborska odprava, ki pride v mesto z druge strani, priključila tik pred prihodom pred mestno hišo.