Največ odličij je osvojila judoistična sekcija, ki je v tamkajšnji univerzitetni dvorani osvojila kar osem kolajn. Zlate so osvojili Vlora Beđeti, Lucija Polavder in Matjaž Ceraj, srebrne Petra Nareks, Andraž Jereb, Aljaž Sedej in Nina Milošević, bronasto pa Anka Pogačnik.

Plavalna reprezentanca se v domovino vrača s sedmimi kolajnami, junakinja pa je zagotovo Anja Klinar s po dvema zlatima in srebrnima odličjema, bronasto pa je osvojila tudi v štafetni preizkušnji. Zlato je osvojil še Damir Dugonjić, srebrno Mojca Sagmeister, bronasto pa ženska štafeta v postavi Sagmeister, Klinar, Špela Bohinc in Tanja Šmid.

Atletska reprezentanca se je nadejala trem, na koncu pa je osvojila štiri kolajne. Za zlato je poskrbela Martina Ratej v metu kopja, za srebrni Nina Kolarič v skoku v daljino in Snežana Rodić v troskoku, za bronasto pa Marina Tomič v teku na 100 metrov.

Globoke sledi sta pustila tudi kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in teniški igralec Blaž Rola. Oba sta osvojila po dve odličji najbolj žlahtnega leska, po eno pa še telovadec Sašo Bertoncelj in balinarka Tadeja Sodec.

Strelska reprezentanca je na modernem tekmovališču v Erdemliju v režiji Rajmonda Debevca in Petre Dobravec osvojila dve bronasti kolajni, to je uspelo tudi badmintonistki Maji Tvrdy v posamični konkurenci in v paru z Niko Koncut, z bronom se bodo v domovino ali pa so se že vrnili tudi taekwondistka Ana Petrušić, veslaški dvojni dvojec Jure Grace-Aleš Zupan ter karateist Juš Markač.

Po dolgem času so zablestele tudi slovenske rokometašice, pod vodstvom Marte Bon so osvojile srebrno odličje.

Iztok Čop: Bile so težave, a Turki so svoje delo opravili dobro

Na poletnih olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008 je slovensko reprezentanco vodil nekdanji kajakaš na divjih vodah Andraž Vehovar, na letošnjih sredozemskih igrah v Mersinu pa eden najuspešnejših slovenskih športnikov vseh časov - Iztok Čop.

Nosilec zlatega veslaškega olimpijskega odličja iz Sydneyja leta 2000, srebrnega iz Aten leta 2004 ter bronastih iz Barcelone leta 1992 in Londona 2012, ob tem pa še štirikratni svetovni prvak, če se naštejejo le glavni uspehi, se ni ustrašil izziva.

Nove vloge - na tem mestu je zamenjal Edvarda Kolarja, ki se je temu mestu odpovedal po nastopu na mesto direktorja direktorata za šport RS - se je lotil vneto in bil vseskozi v oporo več kot 200-članski slovenski delegaciji v Turčiji, v vsebinsko bogatih desetih tekmovalnih dnevih pa je zavoljo pestrega sporeda izpustil le nekaj dogodkov na tekmovališčih v Mersinu, Erdemliju in Adani.

»Moje delo je bilo zelo prijetno«

"Pred prihodom v Turčijo sem pričakoval, da bo moje delo veliko bolj odgovorno in naporno na operativnem področju. Nekaj lukenj sem zakrpal, bolj ali manj pa je za vse poskrbela tukajšnja ekipa za vrhunski šport pri OKS, ki je bila od samega začetka vključena v projekt Mersin 2013 in je svoje delo opravila dobro. Zavoljo tega sem se predvsem trudil podpreti naše športnike na samih prizoriščih, kar pa je zelo težko zaradi pestrega sporeda. Imeli smo tudi nekaj težav, saj od prirediteljev nismo redno prejemali dnevnih programov, v celoti pa je bilo moje delo zelo prijetno," je svojo novo izkušnjo opisal Čop.

Čop pohvalil Turke

V Turčiji je na nekaterih področjih močno škripalo, prireditelji pa so za svoje težave okrivili pomanjkanje časa, po odpovedi grškega Volosa so namreč organizacijo sredozemskih iger prevzeli šele pred dobrima dvema letoma. "To jim vsekakor moramo šteti kot olajševalno okoliščino. Res je, da so Turki v zadnjem trenutku krpali določene zadeve, tudi zaradi njihovega neznanja jezika je prihajalo do določene zmede, a moramo priznati, da so se trudili in pomanjkljivosti dnevno odpravljali. Športni objekti so bili dobri, namestitev in hrana pa na ravni olimpijskih iger, v celoti lahko rečem, da so svoje delo opravili dobro," je dejal vodja slovenske delegacije v Mersinu.

Je bila vloga Čopa v Mersinu le uvertura za "večji" športni dogodek? "To bo pokazal čas. Do te vloge sem prišel bolj naključno, a sem jo z veseljem sprejel. O oceni mojega dela bodo sodili drugi, predvsem me zanima mnenje športnikov in športnic, kot nekdanji športnik pa lahko rečem, da mi je bilo to delo v čast in veselje," je še dodal Čop.