»Namen in osnovni motiv za nastanek knjige je, da se, dokler je spomin še svež, popiše vtis ključnega in usodnega časa za slovensko državo,« je na predstavitvi dejal Janša.

»Takrat se je verjelo, da je to nek nov moment v zgodovini Slovenije, in tukaj mislim, da smo se - tudi jaz sem se - zelo uštel. Če bi meni leta 1992 kdo rekel, da bodo po slovenskih oziroma ljubljanskih trgih leta 2012 in 2013 skakali z jugoslovanskimi zastavami in s simboli poražene armade, in da bodo te simbole stlačili celo v scenarije in programe državnih prireditev, bi mu rekel, da je nor. To danes doživljam,« je še pripomnil avtor. Po njegovi oceni bo premierka Alenka Bratušek kršila prisego, če se bo vlada odločila, da bodo na proslavi sodelovali tudi prapori z rdečo zvezdo.

Več v video prispevku.

Sicer pa dopolnjena izdaja Janševe knjige prinaša nekatere nove dokumente, med drugim avtor izpostavlja dokument takratne Varnostno-informativne službe, ki povzema telefonski pogovor med članom takratnega predsedstva RS Cirilom Zlobcem in italijanskim konzulom v Ljubljani iz 24. junija 1991. Iz pogovora je po besedah Janše razvidno, da je Ribičič italijanskemu konzulu "dobesedno scitiral vsebino strogo zaupnega predloga ustavnega zakona" o osamosvojitvi Slovenije in izdal pravi datum osamosvojitve. Dokument je bil sicer delno objavljen v časopisih leta 1992.

V tretji, dopolnjeni izdaji knjige so objavljeni še nekateri posnetki strogo zaupnih vojaških dokumentov, dodana pa je tudi kronologija dogajanja po dnevnih. Predgovor je napisal Janša sam.