eKlic sproži posebna naprava samodejno, takoj ko senzorji v vozilu zaznajo silovitejše trčenje, sprožitev varnostnih mehov, torej tudi če je voznik nezavesten ali ni sposoben poklicati sam. Priča hude nesreče pa lahko klic eCall s pritiskom na gumb v vozilu sproži tudi ročno.

Ob sprožitvi sistem pokliče evropsko številko za klic v sili 112, vzpostavi telefonsko povezavo z ustreznim centrom za pomoč ter reševalnim službam posreduje podatke o nesreči, med drugim o času nesreče, točni lokaciji udeleženega vozila in smeri potovanja in vrsti goriva v vozilu.

Vodja Centra za obveščanje RS, Boštjan Tavčar, nam je pojasnil, so nekateri avtomobili sicer že danes opremljeni s tovrstnimi napravami. Slovenski Center za obveščanje pa še nima v celoti nadgrajene opreme, ki bi omogočila sprejem avtomatiziranega klica v sili. V okviru evropskega projekta Hero je predvideno, da bo ta vzpostavljen v drugi polovici leta 2014.

Naprava, ki bo sporočala stanje o nesreči, bo v novih avtomobilih priključena na podatkovno središče samega vozila. Za vsa starejša vozila pa bo na trgu na voljo posebna mobilna naprava, ki bo v povezavi z običajnim mobilnim telefonom prav tako omogočala omenjene eKlice, pojasnjuje Tavčar.

V Klicnem centru si z novo storitvijo predvsem obetajo, da bodo čez čas zmožni takoj oceniti resnost nesreče. Glede na to, da bo naprava sporočila natančno lokacijo nesreče bo odzivni čas toliko krajši. Glede na podatke o vrsti vozila in vrsti goriva bodo lahko lažje prilagodili reševalno enoto.

Tavčar pojasnjuje, da bo moč storitev eKlic tudi nadgraditi. Ena od možnosti je, da naprava ob nesreči takoj pošlje sporočilo tudi svojcem. Ali pa prometni službi, ki bo tako lahko nemudoma preusmerila promet na obvoz, pojasnjuje Tavčar. Področje, ki pa potrebuje še nekaj pozornosti je, kako preusmeriti klice, če se nam nesreča pripeti v tujini.

Storitev klica v sili bo brezplačna, se pa ob vsem postavlja še vprašanje varovanja zasebnih podatkov. Naprava namreč beleži konstantno lokacijo avtomobila in nekaterim verjetno to ne bo po godu, razmišlja Tavčar. Potrebno bo namreč tudi razmisliti, ali se lahko taki napravi odrečemo.