V društvu Sommelier Slovenije, ki edino polnopravno predstavlja Slovenijo v Mednarodnem someljejskem združenju (ASI), so zaključili 4. tečaj druge stopnje s podelitvijo diplom 28 someljejem. Od leta 1993 do danes je osnovni tečaj uspešno zaključilo kar 733 someljejev, medtem ko je drugo stopnjo – skupaj s tem tečajem – uspešno opravilo 113 kandidatov. S tretjo, najvišjo someljejsko stopnjo se trenutno kiti 27 posameznikov.

“Tečaj druge stopnje je potekal od začetka februarja do druge polovice aprila in je obsegal 70 ur teorije ter 4 dni strokovne ekskurzije v vse slovenske vinorodne dežele. Program tečaja je obsegal številna poglobljena uporabna znanja, ki ga someljeji potrebujejo v hitro se razvijajočem in vedno bolj konkurenčnem sodobnem turizmu: podrobnejše vedenje o domačih in tujih vinih, nova znanja o oljih, kisih, kavi, čaju, mineralnih vodah, žganih pijačah, cigarah, postrežbi vina ter nove prijeme na področju someljejskega dela,” je povedal predsednik društva Sommelier Slovenije Ivan Peršolja.

Diplomo 2. stopnje in spominsko dekantacijsko posodo so prejeli someljejke in someljeji David Alaimo, Rok Bohinc, Nina Bratovž, Valentin Bufolin, Katarina Colnar, Igor Debevc, Bogdan Deželak, Martin Gruzovin, Aleš Jarc, Sandra Kapušin, Jani Klemenčič, Tomaž Leben, Sebastjan Mavrič, Franci Opara, Sašo Pejić, Ožbej Peterle, Majda Pirnat, Mitja Pisk, Primož Repnik, Grega Repovž, Marjan Smrtnik, Sandra Štrucelj, Špela Šuc, Marko Uran, Bogdan Valentinčič, Pavel Vidmar, Anton Vinopivec in Irena Žvokelj.

»Dodatna znanja, ki so jih someljeji prodobili na tem tečaju, bodo dobra motivacija za nadgradnjo slovenske enogastronomske ponudbe, kot jo je po podelitvi diplom v Restavraciji JB prikazala družina Janeza Bratovža s svojim osebjem. Odlično pripravljene jedi so se dopolnjevale z izbranimi vini iz vseh slovenskih vinorodnih dežel, ob ustreznih razlagah pa je to posebno doživetje dobilo tudi didaktični pomen,« je povedal podpredsednik društva Sommelier Slovenije Davorin Škarabot, medtem ko so se novopečeni someljeji druge stopnje sproščali ob zvokih zabavnega dua z Dolenjske in raznoraznih domiselnih vložkih. Sebastjana Mavriča, ki v Šmartnem v Goriških brdih vodi Hišo Marico, so, denimo, okronali za kralja rebule.

V društvu Sommelier Slovenije bodo v letošnjem letu nadaljevali s programi izobraževanj na prvi in drugi stopnji, v prihodnjem letu pa tudi na tretji stopnji.