Letos so Brici menda sklenili dobro kupčijo celo z Daljnim vzhodom, kamor naj bi prodali precejšnjo količino pridelka, pa jih je zafrknilo vreme in je češenj manj kot v preteklih letih. Zaradi tega imajo v Brdih težave celo s tradicionalnim Praznikom češenj, ki poteka od danes do nedelje. Ampak nič ne de, češnje rastejo pri številnih hišah po vsej naši deželi in ni hudir, da si jih ne bi priskrbeli kakšen škrnicelj, otroci se jih bodo pa najedli na sosedovem drevesu. Če se pred nami na vsem lepem znajde takšna količina češenj, da je ne bomo takoj pozobali, lahko iz njih pripravimo čuda dobrot.

Najbolj nespodobna med njimi je sloviti »špukštrudelj«, ki ga pečejo lenuhi, ki se jim češenj ne da prej razkoščičiti. Poleg njegovega razkoščičenega sorodnika je imeniten kompot, priljubljene so številne bolj ali manj preproste češnjeve pite, po spodnjem receptu pa si lahko razmeroma enostavno pripravite prav imenitno in sezonsko češnjevo torto.

Češnjeva torta s čokolado

Potrebujemo 200 g moke za biskvit, 80g sladkorja v prahu, 80 g masla, 2 dl smetane za kuhanje, 3 rumenjake, 1/2 zavitka pecilnega praška, košček masla, 1 žlico ostre moke. Za nadev še 700 g češenj, 100 g sladkorja v prahu, 150 g čokolade v prahu.

Češnje očistimo in izkoščičimo. Damo jih v skledo, dodamo sladkor, pristavimo in počasi kuhamo 2–3 minute, nato jih odstavimo in ohladimo. Tortni model s premerom 26 centimetrov namažemo z maslom in potresemo z moko. Maslo, segreto na sobno temperaturo, penasto umešamo s sladkorjem, nato enega za drugim primešamo rumenjake. Pečico segrejemo na 180 °C. Moko presejemo s pecilnim praškom in jo izmenoma s smetano za kuhanje postopoma primešamo k masleni mešanici. Ohlajene češnje odcedimo, sok in osem lepih češenj prihranimo. Odcejene češnje zmešamo s čokolado v prahu. Polovico testa vlijemo v pomaščen in pomokan model. Po vrhu razporedimo češnje s čokolado. Prelijemo jih s preostalim testom, ki ga po vrhu zravnamo. Za 40 minut postavimo v segreto pečico, nato še vročo torto nemudoma prelijemo s prihranjenim češnjevim sokom in jo ohladimo. Ohlajeno za eno uro postavimo v hladilnik, nato jo obložimo s prihranjenimi češnjami. Razrežemo in ponudimo.

Recept je bil objavljen v zadnji številki revije Hopla.