Pri fižolu obstaja ključno vprašanje. Ga pojesti mladega, v stroku, ali ga pustiti, da zrnje dozori, ampak v tem primeru stročje zavržemo. Stvar odločitve in okusa, pri čemer moramo upoštevati, da iz stročjega fižola pač ne moremo skuhati pasulja. Lahko pa na primer boranjo, ki je prav imenitna jed na žlico. Pripravimo jo približno kakor klasični golaž, le da dodamo narezan stročji fižol, paradižnik in papriko. Z mladim stročjim fižolom, korenjem, krompirjem in jušnimi zelišči pripravimo imenitno pomladansko juho. Lahko pa kuhanega primešamo na čebuli dušenemu paradižniku, ko se vse skupaj ohladi, pa dodamo še koščke camemberta ali podobnega sira in postrežemo kot hladno predjed ali malico. Ne bomo zgrešili, če stročji fižol skuhamo skupaj s krompirjem in oboje dodamo v ponev k praženim lignjem in češnjevim paradižnikom ter vse skupaj še malo podušimo. Zanimiva jed nastane, če kuhanemu stročjemu fižolu primešamo zdrobljene orehe, malo kisle smetane ter drobno sesekljane čebulo, česen in peteršilj. To lahko pripravimo doma in na pikniku postrežemo kot prilogo jedem z žara. Nemara pa uporabite spodnji recept.

Stročji fižol s paradižnikom

Potrebujemo 1 kg stročjega fižola, 500 g mesnatega paradižnika, 2 čebuli, 1 rumeno ali rdečo papriko, 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 1 dl terana, 4 stroke mladega česna, vejico peteršilja, vejico šetraja, morsko sol, sveže zmlet črni poper.

V velikem loncu pristavimo in zavremo osoljeno vodo za kuhanje stročjega fižola. Slednjega operemo, porežemo konice s peclji, stresemo v krop skupaj z vejico šetraja in skuhamo na zob, ne smemo ga razkuhati. To storimo tako, da ga 10 minut kuhamo, nato pa vsako minuto poskušamo, ali je že gotov. Kuhanega odcedimo in pustimo, da se ohladi. Paradižnike razkosamo na manjše kocke. Papriko očistimo in drobno narežemo. Čebulo in česen olupimo in ločeno drobno sesekljamo. V globoko ponev damo malo olja, sesekljano čebulo in papriko ter pristavimo. Med mešanjem pražimo, da čebula postekleni, nato dodamo še česen. Ko zadiši, dodamo paradižnik in vino, začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter kuhamo, da se omaka zgosti. Ohlajen stročji fižol med tem narežemo na približno tri centimetre dolge koščke in stresemo k paradižniku, vse skupaj pa pokrito dušimo še 5–10 minut. Peteršilj med tem drobno sesekljamo. Jed odstavimo in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Ponudimo kot prilogo k mesu z žara ali k pečeni polenti, odlično se prileže tudi k pečenemu krompirju.

Recept je bil objavljen v zadnji številki revije Hopla.