Sultan je bil navdušen, Bekirjeva slaščičarna pa je postala tako slavna, da še vedno obstaja in lahko v njen še vedno kupite lokum, narejen po družinskem receptu. Od začetnega rožnega okusa se je slaščica razvila v nešteto oblik in okusov, vanjo dodajajo pistacije, orehe, lešnike, sivko, meto, pomarančno lupino, jo posipajo s kokosom in obarvajo z različnimi barvami. Rahat lokum, ki ga pri nas poznamo tudi s srbskim poimenovanjem ratluk, je obvezen dodatek h kavi, nujni spominek, ki ga prinesete iz Turčije, in sladka skomina poletnih večerov, razširjena v Turčiji, Grčiji in magrebskih državah. V Grčiji je najbolj slaven ratluk iz Patrasa, med drugim pa ga tam naredijo tudi z okusom mastike.
Rajska slaščica za sultana
Vse se je začelo, ko je leta 1777 otomanski sultan v svoji istanbulski palači zavpil: »Joj, sami trdi bomboni! Prinesite mi kaj mehkega!« Njegov željo so sporočili Aliju Muhidinu Haci Bekiru, anatolskemu slaščičarju, ki je imel trgovino nedaleč od palače. Malo je razmišljal, šel v kuhinjo in skuhal škrob, sladkor in dišečo rožno vodo, zmes ohladil, narezal na koščke in potresel z mletim sladkorjem. Nastal je rahat lokum, v prevodu »udoben košček«, najslavnejša turška slaščica.
