Od junija naprej enako velja tudi za stebla, zato se jim v poletnih mesecih raje izogibajmo. V vsakem primeru stebla pred pripravo raje olupimo, saj se škodljiva kislina skriva tudi v olupu, ki je poleg tega še nitast kot pri špargljih. Ko smo za našteto poskrbeli, lahko to brezplačno zelenjavo uporabimo kot sadje. Denimo na rahlo spečemo pito iz krhkega testa, jo nadevamo s smetano, ki ji primešamo rumenjak, vaniljo in sladkor, še malo popečemo, na vrh nadevamo sladkane koščke rabarbare in spet postavimo v pečico ter spečemo do konca. Olupljena in narezana stebla lahko nadevamo po vlečenem testu, posujemo s cimetom, sladkorjem, pokapamo z limonovim sokom in stopljenim maslom ter zvijemo in spečemo slasten zavitek. Lahko jih eno uro mariniramo v vrelem sladkanem vinu z vaniljo, odcedimo, primešamo mlete mandlje in pražene pinjole ter s tem nadevamo listnato testo in spečemo. Če nimamo druge ideje, pa lahko uporabimo današnji recept.

Mlečni riž s pečeno rabarbaro

Potrebujemo 500 g stebel rabarbare, 125g rjavega trsnega sladkorja ali sladkorja v prahu. Za mlečni riž še 1 l mleka, 180 g okroglozrnatega riža za domače jedi, 75g rjavega trsnega sladkorja (ali navadnega sladkorja, a na račun okusa), 3 rumenjake (po želji), 1 vaniljev strok.

Pečico segrejemo na 180 stopinj, rabarbaro očistimo in ji popolnoma odstranimo liste, stebla narežemo na koščke, ki jih stresemo v skledo ter dobro zmešamo s sladkorjem. V pekač, po želji obložen s papirjem za peko, stresemo posladkano rabarbaro z vsem sladkorjem. Lepo razporedimo, pokrijemo z aluminijevo folijo in za 40 minut potisnemo v segreto pečico, da se rabarbara zmehča. Medtem vaniljev strok vzdolžno razpolovimo in izpraskamo stržen. V posodi pristavimo mleko s sladkorjem, vaniljevim strokom in strženom in pustimo, da počasi zavre. Riž pod tekočo hladno vodo dobro operemo, odcedimo in ga stresemo v vrelo mleko. Med občasnim mešanjem ga počasi kuhamo, da se zmehča. Pečeno rabarbaro vzamemo iz pečice in jo ohladimo v sirupu, ki je nastal. Rižu počasi, drugega za drugim, vmešamo rumenjake (po želji), odstavimo in pustimo stati pet minut. Iz riža odstranimo vaniljev strok, ga razdelimo v skodelice, obložimo s pečeno rabarbaro in sirupom ter postrežemo kot sladico.

Recept je bil objavljen v zadnji izdaji revije Hopla.