Naslov je dobila na račun relativno močnega gospodarstva, lestvico pa s pomočjo »indeksa boljšega življenja« (Better Life Index) ustvarja organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Več kot 73 odstotkov prebivalcev Avstralije, starih med 15 in 64 let, je zaposlenih, kar je nad povprečjem članic OECD. V Avstraliji sicer živi 23 milijonov ljudi, pričakovana življenjska doba pa je skoraj 82 let, kar je prav tako nad povprečjem razvitih držav.

Z naravnimi viri bogato avstralsko gospodarstvo že dve desetletji beleži konstantno rast, državi pa je uspelo uspešno prebroditi svetovno finančno krizo. Bila je namreč edina večja razvita država, k se je leta 2009 izognila globalni recesiji, gospodarsko moč pa kaže tudi njena valuta, avstralski dolar.

Vendar avstralska vlada po poročanju BBC pričenja zaznavati izzive rasti, saj se rudarski razcvet počasi umirja, brezposelnost pa narašča. Vlada zdaj skuša narediti gospodarstvo manj odvisno od rudarstva, usmerja ga proti drugim sektorjem, kot sta gradbeni in obrtni. OECD opozarja na še eno past – najbogatejša petina avstralskega prebivalstva zasluži kar šestkrat več od najrevnejših 20 odstotkov.