Družba MasterCard je tretje leto zapored objavila rezultate raziskave Global Destination Cities Index. Po letošnjem indeksu je Bangkok izpodrinil London s prvega mesta za le 25.000 obiskovalcev, kar je samo odstotek celotnega števila obiskovalcev. Sledijo jima Pariz, Singapur in New York.

Vzpon globalnega juga

Avtor poročila in globalni ekonomski svetovalec pri družbi MasterCard Yuwa Hedrick-Wong je vzpon Bangkoka označil kot azijsko novost, ki simbolično predstavlja vzpon globalnega juga, to je precejšnjega dela Afrike, Azije in južne Amerike.

Najbolj opazen trend v letošnji raziskavi je prevlada azijsko-pacifiške regije, saj je od 132 mest, ki so se uvrstile na seznam top destinacij, kar 42 azijskih. Od tega jih pet od desetih izhaja s Kitajske. Bangkoku sledijo Singapur, Kuala Lumpur, Hongkong, Seul, Šanghaj in Tokio.

Mesta, priljubljena med prebivalci

Po besedah predsednice mednarodnih trgov za MasterCard Ann Cairns je nadvlada azijskih držav rezultat prerazporeditve moči, ki se v veliki meri dogaja zaradi vzhajajočih trgov. Poleg tega pa je sprememba tudi posledica elektronskega plačevanja, ki omogoča vse več ljudem iz različnih koncev sveta, da sodelujejo v globalnem gospodarstvu.

Med 20 najvišje uvrščenimi v letošnji raziskavi so tudi najbolje uvrščena mesta na platformi družbe MasterCard Priceless Cities. To so London, Pariz, Singapur, New York in Los Angeles na 20. mestu. Ta mesta niso samo najbolj zaželene destinacije med turisti, ampak tudi najbolj priljubljene med njihovimi prebivalci.

MasterCard v raziskavi Global Destination Cities Index obravnava 132 mest, ki jih razvrsti glede na skupno število prihodov tujih obiskovalcev in njihovo potrošnjo v tujini ter podaja napoved rasti obiskovalcev za leto 2013.