»Policisti so v nočnem času v okolici Mislinje odvzeli prostost osebi, ki so jo v zadnjih dneh intenzivno iskali,« so danes zjutraj zapisali na Twitterju. Informacijo, da gre za Hildo Tovšak, so kmalu potrdili. To nam je potrdil tudi odvetnik Hilde Tovšak Boris Kanduti, ki pravi, da se je Tovšakova predala sama.

»Prijeli smo osebo, ki smo jo intenzivno iskali zadnjih nekaj dni,« je za Dnevnik.si delaja predstavnica policije za odnose z javnostmi Vesna Drole.

Tovšakova se je skrivala na eni izmed kmetij v okolici Mislinje, zdaj pa je že v celjskih zaporih. Tja so jo pripeljali v zgodnjih jutranjih urah.

Kanduti: Tovšakova se je predala, niso je našli

Če doma ne bi vedeli zanjo, potem ne bi prišli do odvetnika, je dejal Boris Kanduti, odvetnik Hilde Tovšak. Do njega so prišli včeraj, ko so ga seznanili z njeno željo, da želi oditi na prestajanje kazni. Kanduti je želel, da ga Tovšakova pokliče in to potrdi. Tako se je tudi zgodilo.

»Mene so obvestili svojci in tudi ona sama. Sama se je želela predati in je tudi povedala, kje se nahaja. Tako da pravzaprav ni bila najdena,« je za Dnevnik.si dejal odvetnik Tovšakove Boris Kanduti.

»Zvečer me je poklicala. Povedala je, da želi, da se to naredi ponoči,« je še povedal. Zdaj je Tovšakova že v priporu, je dejal.

Kanduti je bil zraven tudi ob prijetju. Pravi, da sta bila kriminalista zelo korektna.

»Pobeg sam ni kaznivo dejanje. Sploh pa ne morem reči, da je šlo za kakršenkoli pobeg. Ona se je nahajala v okolici doma. Mogoče je bila to neka trenutna osebna stiska. Če bi želela pobegniti, bi verjetno to tudi storila. Nenazadnje pa je v soboto sama šla nazaj v celjske pripore, kjer je pobrala stvari, ki jih je tam imela,« je še dejal. Še enkrat je poudaril, da ne more reči, da je šlo za pobeg, ampak prej za izredno situacijo. Verjetno si je vzela čas, da se je »doma pogovorila s svojimi oziroma, da si je uredila življenjske misli.«

Od petka na begu

Nekdanjo gradbeno baronico Hildo Tovšak so iz pripora spustili v petek, 17. maja. V ponedeljek je bila za njo razpisana mednarodna tiralica.

Iz pripora so jo spustili, ker je specializirano državno tožilstvo med postopkom prekvalificiralo zahtevo za preiskavo. Tovšakovi se je očitalo storitev kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja darila. Za to kaznivo dejanje lahko pripor traja največ 15 dni. Že v petek je tožilstvo vložilo obtožnico s predlogom podaljšanja pripora. Sodišče je prošnji ugodilo, a za Tovšakovo se je takrat zgubila vsaka sled.