Država je svojo prestolnico Ljubljano spremenila v raj za pešče in kolesarje s številnimi majhnimi kavarnami. Kolaž prenovljenih srednjeveških, baročnih ter "Art Nouveau" stavb se v popoldanskem soncu svetijo skoraj tako kot reka Ljubljanica, navaja avtor članka.

Prestolnica skriva številne kraje za kosila, malice ali večerje. Od stolnic, ki prodajajo tradicionalno balkansko hrano, do številnih restavracij. Tradicionalne gostilne ponujajo okusne jedi, kot je začinjen golaž ter bolj zapletene obroke, denimo s tartufi. Ob vseh jedeh tekne slovenska kapljica, ki je po navadi močno podcenjena.

Med specialitete restavracije Valvazor, ki se nahaja v senci Ljubljanskega gradu, BBC prišteva žlikrofe in počasi pečenega brancina s slovenske obale. Posebne pohvale so deležni tudi slovenski natakarji in osebje, ki tujim obiskovalcem pomagajo in svetujejo pri izbiri primernih vin. Med druge zanimive jedi se uvršča še dušena postrv z ajdo, jurčki ali ravioli.

Jesti je možno v avstrijskih, italijanskih, madžarskih ali balkanskih restavracijah. Okoli prestolnice BBC še izpostavlja prekmursko nižino, ki se razteza proti Madžarski in obalo Jadranskega morja na jugozahodu. Med najpopularnejšimi kulinaričnimi kraji je naštet še Kobarid, kamor na kosila zahajajo celo italijanski gurmani. Navječkrat izbrane jedi so tukaj široki rezanci z jastogom iz Jadranskega morja ter škampi v buzaro omaki.