Letni načrt alpskih reprezentanc za sezono 2013/2014, vključno s sestavami ekip in finančnim načrtom, bo sredi prihodnjega tedna, 22. maja, v Ljubljani obravnaval in predvidoma potrjeval zbor panoge.

Mazejevi kot lani - 210 tisoč evrov

V gradivu za sejo alpskega zbora je razviden tudi razrez porabljenih in načrtovanih sredstev za novo sezono. Tina Maze, ki je ob koncu minule sezone kot prva Slovenka v zgodovini osvojila veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark, oziroma njena majhna ekipa bo za delovanje v novi sezoni iz malhe Smučarske zveze Slovenije prejela natanko 217.000 evrov, kolikor je na podlagi šampionskega statusa in individualne pogodbe dobila tudi za delo v minuli sezoni.

Deseterica s statusom A, reprezentanca se ne bo več delila na ekipe

Iz gradiv je tudi podrobno razvidna sestava reprezentanc za prihodnjo sezono. Na podlagi izpolnjenih meril se najvišji status A, poleg Mazejeve, nasmiha petim alpskim smučarjem in štirim alpskim smučarkam. Najstarejši član ekipe za svetovni pokal je Mitja Valenčič, ki namerava po Sočiju oziroma po koncu sezone skleniti tekmovalno pot, v njej pa so še Andrej Šporn, Rok Perko, Boštjan Kline, Klemen Kosi, Ana Drev, Maruša Ferk, ki se vrača po poškodbi, Vanja Brodnik in Ilka Štuhec.

Med glavnimi novosti je, da se ekipe ne bodo več delile na tehnične in hitre discipline ter ekipo za evropski pokal, temveč si novi vodja prizadeva, da bi trenirali kot celotna ženska in moška reprezentanca.

Proračun 1,84 mio evrov, prispevali bodo tudi reprezentanti

Iz proračunske malhe bo ženskemu delu reprezentance, z izjemo Mazejeve, ki trenira samostojno, za t.i. funkcionalne stroške kapnilo 380.000 evrov, za moško vrsto pa je predvidenih 450.000 evrov, 583.000 pa je drugih oziroma splošnih stroškov panoge. Izhodišče proračuna za naslednjo sezono je sicer postavljeno na 1.840.000 evrov.

V novi sezoni ne bo šlo brez prispevkov reprezentantov. V najboljšem položaju bodo tekmovalci iz elitne skupine. Tekmovalci s statusom A bodo za pot na poletne priprave na južno poloblo, v Argentino (Ushuaia) oziroma Čile (La Parva), odšteli 3500 evrov. Vse ostale treninge v pripravljalnem obdobju ter stroške, kot so prevoz, namestitev, hrana, žičnice, bo tekmovalcem s statusom A krila krovna zveza iz proračuna alpske discipline. Tekmovalci s statusom B, teh je po predlogu skupno 12, osem moških, štiri ženske, bodo priprave na južni polobli morali plačati sami, ostale stroške v pripravljalnem obdobju pa bo zveza krila do skupne vrednosti 3500 evrov.

Novo vodstvo predvideva tudi nov stimulativen način financiranja. Za vse tekmovalce in tekmovalke nižjega ranga, ki se bodo na podlagi rezultatov na tekmah nižje ravni uvrstili v ekipo za svetovni pokal, bo zveza krila vse stroške, tekmovalcem v ekipi za evropski pokal pa bodo krili stroške na podlagi tekmovalnih dosežkov, upoštevajoč letnico rojstva.