Klic domovine je bil za italijanskega trenerja Livia Magonija močnejši od sodelovanja z najboljšo alpsko smučarko na svetu Tino Maze. Magoni bo po treh letih garanja s Črnjanko v prihodnji sezoni trener ženske alpske smučarske reprezentance za tehnične discipline, z italijansko smučarsko zvezo pa naj bi uradno podpisal pogodbo 1. maja.

Novice o odhodu italijanskega stratega so se pojavljale v javnosti v zadnjem tednu, včeraj pa jih je uradno potrdil tudi vodja ekipe Tine Maze Andrea Massi. »Jutri bomo imeli sestanek z ekipo, na katerem si bomo povedali vse. Uradnega je le toliko, da je imel Magoni pogodbo z ekipo, ki mu je potekla 30. marca,« nam je včeraj povedal Andrea Massi ter pripomnil, da je s Tino Maze tudi sam na pogodbi. V nadaljevanju pogovora je Massi povedal nekaj več podrobnosti: »Kot sem vam povedal že večkrat, sem bil s sodelovanjem z Liviem zelo zadovoljen. Nobena skrivnost ni, da sem ga želel prepričati, da bi v ekipi ostal še eno leto. Če ne gre, pač ne gre. Magoniju se lahko le zahvalim za vse dobro, kar je storil, ter mu želim srečo pri novih izzivih.«

Massi nam je še zaupal prigodo, ki se je v italijanski reprezentanci pripetila Magoniju v preteklosti. Pravi, da je bil v podobnem položaju kot sam, ko se mu je leta 2006 odrekla slovenska reprezentanca. Dejal je, da se je tedaj zgodil tudi manjši škandal in da je bržčas Magoni izjemno motiviran, da se izkaže tudi v svoji reprezentanci. »Ni preprosto delati v naši ekipi, ki deluje z velikimi obrati. Magoni je vsa leta deloval 300 na uro,« je zatrdil vodja najuspešnejše ekipe svetovnega pokala.

Na vprašanje, kako je novico sprejela Tina Maze, je Massi odgovoril: »Na začetku seveda ni bila navdušena, kasneje pa se je morala soočiti z realnostjo. Prvo pravilo v alpskem smučanju je, da se ne smeš preveč navezati na trenerja, saj je problem v večini reprezentanc, da primanjkuje kontinuitete. Posledično se je treba hitro navaditi na spremembe.«

V nadaljevanju je Massi razkril, da že ve, kdo bo imel prihodnje leto čast sodelovati z najboljšo smučarko na svetu. »S Tininimi uspehi so naraščale tudi ponudbe za sodelovanje z njo. Ime novega trenerja že imam, a ga ne bom razkril. Prvič zato, ker še ima veljavno pogodbo z drugim delodajalcem, drugič pa zato, ker je sam želel, da se ga še ne obelodani v javnosti. Njegovo ime bo znano maja. V kakšnem jeziku se boste pogovarjali z njim? Napišite: kitajsko. Tako bo zaenkrat najbolje.«

»Kot sami veste, smo imeli z Magonijem v preteklosti nekaj težav, saj je večkrat izrazil željo, da bi rad več časa posvečal družini. Čustva so bila najbolj napeta po koncu lanske sezone, letos pa sem začutil, da je možen takšen scenarij na tekmi svetovnega pokala v Meribelu, ki je bila takoj po svetovnem prvenstvu v Schladmingu. V življenju imam to srečo, da znam stvari dobro predvideti. Zato me njegova odločitev ni presenetila v smislu, da smo čez noč ostali brez trenerja, saj sem imel navezane stike tudi za takšen scenarij,« je še pojasnil Italijan.

Tina Maze je predčasno končala testiranja opreme za novo sezono, saj po Massijevih besedah razmere za test niso bile najboljše, poleg tega pa je potrebovala počitek. Tako jo v nadaljevanju aprila čakajo lepši dnevi. V ponedeljek bosta namreč odšla z Andreo Massijem na enajstdnevne počitnice. Massi pravi, da je vse organizirala Tina sama. Če bi bilo po njegovem, bi bil še kar na snegu, a tokrat ne bo obveljala njegova beseda, tako da se bosta bržčas znašla v toplejših krajih.

Po 2414 osvojenih točkah v svetovnem pokalu, treh kristalnih globusih v skupnem seštevku, treh kolajnah na svetovnem prvenstvu, 24 uvrstitvah na zmagovalne stopničke, enajstih zmagah v sezoni, po številnih ovirah na poti do uspehov in po sezoni so omenjene počitnice več kot zaslužene!