Za nakup Cestnega podjetja Nova Gorica (CPG), zdravega jedra propadlega Primorja, se zanima Kolektor Group, ki ga vodi Stojan Petrič. To informacijo nam je v zadnjih dneh potrdilo več virov. Stečajni upravitelj Primorja Rudolf Hramec bo ponudbe za nakup 97-odstotnega paketa delnic CPG, ki je v otvoritvenem poročilu ocenjen na devet milijonov evrov, zbiral do prihodnjega četrtka. »Sodelovali smo pri predstavitvi CPG kamnoloma v Ajdovščini, a odločitve o oddaji ponudbe še nismo sprejeli,« so nam sporočili iz družbe Kolektor Koling, ki je v večinski lasti Kolektor Group. Hramec pa nam je potrdil, da je zanimanje za nakup delnic med različnimi ponudniki veliko.

To ni presenetljivo ob dejstvu, da je CPG, ki zaposluje tristo ljudi, daleč najbolje stoječe hčerinsko podjetje Primorja v Sloveniji. Lani so ustvarili 38 milijonov evrov celotnih prihodkov in s tem za polovico presegli prvotni načrt. Leto so končali z 52.460 evri čistega dobička, pri čemer za zdaj iz javno dostopnih podatkov še ni znano, kako je na poslovni izid vplival odpis 51-odstotnega deleža v Stavbeniku. Ta je danes v stečaju, CPG pa je njegov večinski lastnik postal aprila lani, torej tik pred stečajem Primorja, s pretvorbo 1,87 milijona evrov vredne terjatve v kapital. Skorajšnji spopad za CPG časovno sovpada z idejami nekaterih vladnih veljakov o oživitvi Primorja. To naj bi po enem od scenarijev, ki ga je pred časom omenjal tudi minister za gospodarstvo Stanko Stepišnik, storili prav prek CPG, ki bi odkupil blagovno znamko in del referenc Primorja. Po naših informacijah naj bi bilo po teh načrtih »novo« Primorje v lasti CPG. Pri tem velja opozoriti, da je novogoriška družba že konec lanskega leta v Kopru ustanovila podjetje CPG - VG (visoke gradnje), ki naj bi bilo temelj za »novo« Primorje.

Politična razsežnost zgodbe o oživljanju Primorja

A pred njegovo zaživitvijo sta še vsaj dve visoki oviri. Prva je dejstvo, da slovenska zakonodaja iz stečajne mase ne omogoča odkupa tehničnih referenc, ki so bile največji kapital propadlega gradbinca. In drugič, še vedno je v zraku dilema, ali se CPG, ki je specializiran za gradnjo in vzdrževanje cest, v kriznih časih v večjem obsegu sploh splača širiti dejavnost v druge dele gradbene panoge. Direktor CPG Kristjan Mugerli na to temo včeraj ni želel dajati komentarjev. Prav tako ni želel razkriti, ali so o tej možnosti sploh razmišljali in koliko bi jih odkup, če je sploh mogoč, stal.

Če bi Kolektorju Kolingu uspel prevzem CPG, bi zgodba o oživljanju Primorja posledično dobila tudi politično razsežnost. Največji zagovornik novega »telesa« za »dušo« ajdovskega gradbinca je namreč Gašpar Gašpar Mišič, sekretar v kabinetu Alenke Bratušek, predsednice vlade, ki je včeraj uradno ustanovila svet za razvoj. V njem bo sedelo osem gospodarstvenikov, ekonomistov in drugih strokovnjakov, vodil pa ga bo Petrič. O tem, komu bo Primorje v stečaju prodalo CPG, bo stečajni upravitelj Hramec po načrtih odločil septembra. Kolektor Group se je sicer v zadnjih mesecih oziral še za dvema domačima družbama: Letriko (nekdanjo Iskro Avtoelektriko), kjer se zanima za nakup večinskega deleža, in Litostrojem Power.

CPG že zdaj »zlit« z ostanki Primorja

CPG je že zdaj relativno tesno povezan z ostanki Primorja. Dokončal je kar nekaj del pri poslih, ki jih je pridobil še ajdovski gradbinec. Od stečajnega upravitelja Primorja so v najem vzeli kamnolom Laže in betonarno Sermin, z družbo v stečaju pa sodelujejo kot izvajalec del ali pa so jo najeli za podizvajalca. Skupaj so s Primorjem ustvarili za skoraj pol milijona evrov prihodkov in 2,2 milijona evrov odhodkov ter podpisali devet pogodb ali aneksov.

Po propadu večjih gradbenih podjetij je CPG lani obnavljal še skladiščne platoje v Luki Koper ter opravljal vzdrževalna in gradbena del v Jedrski elektrarni Krško. Na Primorskem pa trenutno izvajajo večino večjih gradbenih del. Za državno družbo za ceste obnavljajo devet milijonov vredno prenovo odseka Keltike med Bačo pri Modreju in Trebušo, upajo pa tudi na ugoden razplet pri izbiri izvajalca za gradnjo regijskega centra za ravnanje z odpadki.

Obenem je CPG poslovno sodeloval tudi s Kolektorjem Kolingom. Pred leti so skupaj gradili vodovod in kanalizacijo v Spodnji Idriji, pri gradnji več kot devet milijonov evrov vredne naložbe v čistilno napravo v Idriji pa so trenutno njegov podizvajalec.