Glede na obtožnico naj bi Stojan Petrič dvema vodstvenima predstavnikoma v družbi Etra 33 pridobil 1,8 milijona evrov premoženjske koristi. Pri tem naj bi mu pomagali soobtoženi Uroš Stabej, Tomaž Kmecl, Peter Novak in Metod Smrekar, vseh pet obtoženih pa je na predobravnavnem naroku obtožbe zavrnilo.

Specializirano tožilstvo je obtožnico, s katero omenjenim očita kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, vložilo v začetku lanskega februarja.

Ni se jim zdelo, da bi zagrešili kaznivo dejanje

Petrič je v današnjem zagovoru predstavil razmere v letu 2010, ko je Kolektor Group prevzel ljubljansko podjetje Etra 33. Ker od družbe Sarin niso hoteli kupiti celotnega podjetja, saj so za njegovo obvladovanje potrebovali le 75-odstotni delež, so iskali še druge, manjše vlagatelje. Manjšinske deleže v Etri so tako kupila različna podjetja, poleg Kolektorja in FMR še Torion, Energotrans in Transing, je naštel.

Transingu je denar za nakup delnic posodil Kolektor, sta v današnjem zagovoru povedala tako Petrič kot tudi Stabej, ki je bil v času prevzemanja Etre 33 direktor podjetja Transing. Slednjemu se je nakup Etrinih delnic zdela dobra naložba, je na novogoriškem sodišču pojasnil Stabej.

Po petodstotni delež Etre sta tedaj kupila še Kmecl in Novak, oba iz vodstva v tem podjetju. Prvemu naj bi po njegovih besedah pripadal pogodbeno določeni honorar, ki ga je za primer prodaje Etre 33 imel sklenjenega z bivšim lastnikom (družbo Sarini); ta mu je v nadaljevanju omogočil nakup lastniškega deleža. Novak pa je vse od začetka službovanja v Etri na borzi kupoval njene delnice, ki jih je moral po iztisnitvi malih delničarjev s strani družbe Sarini prodati, je pojasnil danes. Pozneje mu je Sarini ponudil možnost nove pridobitve poslovnih deležev Etre, kar je izkoristil, je dodal. Svoj delež v Etri je kasneje Kolektorju prodalo podjetje Transing, Kmecl in Novak sta še sedaj manjša solastnika.

Tožilec Tomaž Bauman je danes dejal, da je pri poslu prišlo do oškodovanja. Kmecl in Novak sta v zagovoru povedala, da se je v njunem imenu za nakup deleža Etre dogovarjal prodajalec, družba Sarin, nakupna cena pa je bila zanju nižja kot za Kolektor.

Štirje od petih obtoženih, ki so se danes zagovarjali, so zatrjevali, da so za svoja podjetja želeli le najboljše in da ob tem niso zagrešili nobenega kaznivega dejanja. Smrekar se ni želel zagovarjati.

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji ponedeljek.