Po Gantarjevih besedah v večini držav tisti, ki vgrajuje nek material, ni tisti, ki tudi vedno odloča o nabavi. Zato je ocenil, da je te linije treba prekiniti in jih razširiti na večjo skupino, ki bi o tem lahko odločala s konsenzom. Na ministrstvu denimo pripravljajo zakonsko spremembo, s katero bi šli vsaj na primerljive cene pri vgradnih materialih, kot so šli ponekod že pri zdravilih. »Se mi pa zdi, da je to resen problem pri nabavi in seveda tudi pri dokazovanju, kdo ima kaj od tega, to je težko govoriti na pamet,« je dodal.

Nabava tudi mimo javnih naročil

Jasno je, da se ogromno stvari nabavlja tudi mimo javnih naročil, je dejal Gantar. Kot je povedal, so tu »vrata v marsičem odprta« in si očitno kdo ni želel teh sprememb, kdor pa je na to področje posegel, je imel težave. Vendar minister meni, da je »v resnici vrag vzel šalo« in da bodo morali ta problem rešiti zelo hitro, čeprav tega verjetno ne bo moglo narediti zgolj ministrstvo za zdravje.

Gantar je izrazil skrb predvsem zaradi morebitnega odziva stroke na področjih, kjer se to dogaja, da bi začeli »ljudem prodajati, da jih silimo v nabavo poceni materialov, kar ne drži«. Minister namreč od vseh pričakuje zgolj to, da se material kupuje po cenah, ki so primerne in primerljive z državami, ki to delajo na pošten način.

Standardov ne more postaviti politika, ampak stroka

Poudaril je tudi, da vsaj v njegovem mandatu z ministrstva ni nikoli prišla zahteva za kupovanje cenejših materialov. Gantar namreč vseskozi izpostavlja racionalno nabavo, da torej ne bi preplačevali določenega materiala za 50 ali več odstotkov, na drugi strani pa bi želel tudi vzpostavitev določenih standardov, kdaj denimo vgraditi najdražji material in kdaj tistega, ki je še vedno zelo dober ter za določenega bolnika primeren. To se, tako minister, znotraj stroke lahko korektno dela, a teh standardov ni. »Ampak teh standardov ne more postaviti politika, te mora postaviti stroka in za to, da jih ni že dolgo časa, je verjetno tudi določen razlog,« še meni Gantar.

Korupcije v zdravstvu se je na novinarski konferenci ob robu seje vlade, na kateri so potrdili dogovor o varčevalnih ukrepih v javnem sektorju, dotaknil tudi minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant. Kot je povedal, so sindikati med pogajanji z vlado večkrat »postregli s kritikami, s katerimi smo se morali strinjati«, med drugim tudi s kritiko, da je korupcije v zdravstvu veliko.