Kot je v današnji izjavi za medije dejal Gantar, se strinja z oceno Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da bi se v primeru dviga davka stroški povečali za okoli 15 milijonov evrov. Če bi se spodnji DDV zvišal za odstotno točko, bi to pomenilo približno toliko, kot je znašala celoletna lanska izguba v zdravstvu, je ponazoril minister.

V kolikor se bo resno razmišljalo o dvigu DDV, potem bo, tako Gantar, treba odpreti razpravo o davku na zdravila. Ob tem je minister opozoril, da imajo nekatere države bistveno nižji davek na zdravila: »Upam, da ne bo prišlo do dviga DDV, saj je zdravstvo že četrto leto pod varčevanjem zaradi stanja v zdravstveni blagajni.«

Že danes rezerv skoraj ni več

Po Gantarjevih besedah so se v tem času cene zdravstvenih storitev realno znižale za več kot 18 odstotkov. »Že danes rezerv pri zmanjševanju materialnih stroškov skoraj ni več. V primeru dviga DDV brez zagotovitve dodatnega denarja za zdravstvo bi morali začeti resno govoriti tudi o zmanjševanju pravic iz naslova zdravstvenega varstva,« je opozoril Gantar.

Napovedal je še, da bo ministrstvo v petek svoje predloge predstavilo koalicijskim partnerjem. Na mizi bosta predvsem interventni zakon in zakon o pacientovih pravicah. »V kolikor ne bomo uspeli stabilizirati stanja zdaj in seveda sprejeti predvidene zakone, kot so pripravljeni, potem verjetno nimam več moči, da bi lahko vplival na izboljšanje razmer v zdravstvu. V tem primeru bi moral razmišljati, ali lahko delam naprej ali ne,« je dodal.

Gantar pričakuje, da bo v koaliciji vendarle naletel na razumevanje za predloge ministrstva

Po njegovih besedah predloge podpirajo tudi v stranki DeSUS, iz katere prihaja.

Glede načrtovanega dviga DDV na sladke pijače pa je Gantar menil, da ta dvig davka ne bi smel biti namenjen zgolj polnjenju proračuna, temveč preventivi na področju zdravstva. Vprašanje dviga DDV na sladke pijače bi morali skupaj reševati ministrstvi za zdravje in za kmetijstvo, je dejal Gantar. Po njegovih besedah ima podobno stališče tudi kmetijski minister Dejan Židan.

Tudi Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije je v sporočilu za javnost izrazilo zaskrbljenost zaradi načrtovanega dviga DDV. V združenju opozarjajo, da bi se v primeru dviga davka materialni stroški v zdravstvenih zavodih povečali, saj bi te stroške dobavitelji večinoma vračunali v svoje cene.

Takšen ukrep bo dodatno oslabil poslovanje javnih zdravstvenih zavodov

»Posledično bodo cene zdravstvenih storitev višje, zato bo moral Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije to zvišanje stroškov tudi vkalkulirati,« menijo v združenju. Kot pravijo, bi takšen ukrep dodatno oslabil poslovanje javnih zdravstvenih zavodov, ki se že tako srečujejo z izgubami.

»Združenje je mnenja, da bi morala za zdravstvo veljati ničelna stopnja davka, kakor je to urejeno v nekaterih primerljivih državah, kar pa je združenje tudi že večkrat predlagalo,« so še zapisali v sporočilu za javnost.