Ko je prvi niz Troicki izgubil z 1:6, je vedel, da mora v drugem nizu prestaviti v višjo prestavo in zaigrati precej bolje, če ne želi močnega turnirja končati že v drugem krogu. Toda že v prvi igri je znova izgubil svoj servis, ko je zadnjo točko Gulbisu prinesla dvomljiva sodniška odločitev. Žogica je po udarcu Troickega namreč pristala tik za zadnjo črto, tudi po ogledu sledi njenega pristanka pa ni bilo moč zagotovo trditi, da se pri tem ni dotaknila tudi črte.

Troicki je sprva od glavnega sodnika dvoboja Cedrica Mourierja zahteval, da si od blizu ogleda sled, ki jo je pustila žogica, nato pa je tudi sam preskočil mrežo in prišel na sporno mesto. Mnenji sodnika in srbskega igralca sta se še vedno razlikovali, zato je njun pogovor kmalu prerasel v besno kričanje Troickega, ki pa se ni dotaknilo Mourierja, saj ni želel spremeniti svoje odločitve.

»Daj, Cedric, dobro veš, da nimaš prav! Veš, da si se narobe odločil! Dosodil si avt, sedaj pa nočeš spremeniti svoje odločitve, čeprav vidiš, da med sledjo žogice in črto ni nobenega prostora. Misliš, da imaš vedno prav. A to ni bil avt! Ne želim več igrati, predal bom dvoboj,« je besnel Troicki, ki je nato stopil še do snemalca dvoboja in ga s kamero vred odpeljal do zadnje črte, da je od blizu posnel sled žogice in črto.

Ves šov Troickemu kljub aplavzu s tribun ni pomagal, saj sodnik ni želel spremeniti svoje odločitve in ostalo je pri vodstvu Gulbisa z 1:0 v zadnjem nizu. Srb dvoboja nato ni predal, a je bil v nadaljevanju pričakovano brez večjih možnosti za preobrat. Tudi drugi niz se je končal s 6:1 v korist Latvijca, Troicki pa bo imel po zgodnjem izpadu nekaj dni časa, da se pomiri.