Kot je danes povedala direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Retljeva, dokumentacija, ki naj bi jo med prvomajskimi prazniki na območju novomeške Bučne vasi našel anonimnež, ni iz njihovega arhiva zaupne dokumentacije, temveč gre za zapise oz. izvide, ki nastajajo pri dnevni obravnavi bolnikov.

Kako naj bi se nekaj listov s temi podatki znašlo med gradivom, ki so ga v bolnišnici po njenih zagotovilih ustrezno zapakiranega poslali na uničenje, niso mogli ugotoviti. Pri pregledu posnetkov vseh nadzornih kamer in pogovorih z bolnišničnim osebjem, ki ima dostop do omenjenega gradiva, pa so ugotovili, da so se vsi držali navodil in ustaljenih postopkov pri ravnanju z zaupno dokumentacijo, je dejala.

Če se je zadeva resnično zgodila, kot se navaja v javnosti, je nadaljevala direktorica, je lahko ta tudi posledica nesrečnega spleta okoliščin. Da v novomeški bolnišnici ne bi prišlo do česa podobnega, pa so varnostne ukrepe pri ravnanju z zaupnimi podatki še okrepili.

Tako bodo tudi manj pomembno dnevno dokumentacijo, ki jo vsakih nekaj dni vozijo v razrez in uničenje, odslej shranjevali v zaklenjenih kovinskih zabojnikih in ne kot doslej v kartonskih zabojčkih, je pojasnila.

O morebitni nadaljnji preiskavi bo morala odločiti informacijska pooblaščenka. Ta bo morala še presoditi, ali bodo primer prevzeli kriminalisti, je dodala Retljeva.

V bolnišnici tudi ne morejo oceniti, ali je v navedenem primeru šlo za dobro ali slabonamerno dejanje, hkrati pa v Dinosu, ki za novomeško bolnišnico izvaja odvoz navedene dokumentacije, zatrjujejo, da pri njihovem delu ni bilo nepravilnosti, je še povedala Retljeva.

V novomeški bolnišnici so v petek sprožili notranji nadzor in druge postopke, potem ko naj bi na Ljubljanski cesti v Novem mestu anonimni najditelj, predvidoma med prazniki, našel 14 listov z osebnimi podatki nekaterih pacientov bolnišnice. O zapletu so obvestili tudi pristojne ustanove.