Toast je še prerezan na trikotnike, debel in obilen sendvič pa je skupaj spet s paličicami za kanapeje ali zobotrebci. Ni sicer znano, od kod izvira sendvič, a najverjetneje je ameriška iznajdba. Prvič naj bi ga naredili leta 1894 v klubu Saratoga Springs v New Yorku, ekskluzivnem moškem igralniškem klubu.

Legenda pravi, da je nastal tako, da se je član kluba pozno ponoči vrnil domov, ker pa so žena in služabniki že spali, se je sam lotil iskanja ostankov hrane, da bi nekaj pojedel. Našel ni nič užitnega, zato si je popekel toast. Nanj je hotel nanesti maslo, a se je zmotil in na debelo namazal majonezo. Našel je koščke mesa in jih zložil na kruh. Ker je bil lačen, je vse skupaj ponovil in dobil visok in nasiten sendvič. Naslednji dan je odkritje predstavil prijateljem in tako se je rodila legenda.

Na jedilnih listih ameriških restavracij se kot predjed pojavlja od leta 1899. K sendviču navadno postrežejo pomfrit, zeljno ali krompirjevo solato. Prav tako obstaja več različic sendviča: namesto purana je lahko v njem narezan rostbif ali piščanec, lahko mu dodajo sir. Sendvič je popularen po vsem svetu, bil pa je tudi najljubša hrana Wallis Simpson, žene abdiciranega britanskega kralja Edvarda VIII