Italijanska omaka salsa verde je hladna omaka iz peteršilja, kisa, kaper, česna, čebule, inčunov, olivnega olja in lahko gorčice. Tradicionalno so sestavine sesekljane na roko. V nekaterih italijanskih regijah v omako zamešajo v kisu namočen kruh. Navadno jo postrežejo k mesu, ribam ali zelenjavi.

Poleg Italijanov zeleno omako uporabljajo še Argentinci, Mehičani, Francozi in Nemci. V Argentini se imenuje chimichurri. Vanjo namesto peteršilja velikokrat dodajo koriander. V mehiški različici je veliko čilija, namesto s kisom pa jo zmešajo s sokom limet. Francozi s tem izrazom imenujejo omako na bazi majoneze in pehtrana. Nemci pa slovijo po zeleni omaki iz okolice Frankfurta, v kateri so kuhana jajca in sedem svežih zelišč: kislica, vrtna kreša, krebuljico, peteršilj, boreč, drobnjak in solatno burnetko. Glede na sezono se nabor zelišč menja, v omako lahko zmešajo tudi regrat. Postrežejo jo s kuhanim krompirjem in je bila najljubša jed pesnika Goetheja. Legenda celo trdi, da je nemško zeleno omako iznašla Goethejeva mati.