Slovenija je v tekmo vstopila hrabro, a so Kanadčani hitro zagospodarili na ledu. Do lepe priložnosti je sprva prišel Steve Stamkos, kakšno minuto kasneje pa je vratnico Luke Gračnarja, ki je tokrat znova dobil prednost pred Robertom Kristanom, zatresel Ryan O'Reilly. Po petih minutah igre je pred vrata Slovenije pridrsal Taylor Hall, a se je mladi vratar Salzburga znova izkazal.

Za prijetno presenečenje pa so Risi poskrbeli v šesti minuti, ko je Jan Urbas preigral tri kanadske branilce, nato pa premagal še vratarja Devana Dubnyka za 1:0. Danes izjemno razigrani mladenič se je znova izkazal slabe tri minute kasneje, ko je prejel izvrstno podajo od Davida Rodmana, krenil v protinapad in še drugič zatresel kanadsko mrežo. Kanadčani so v nadaljevanju zaigrali odločneje, a tudi ob igralcu več na ledu niso uspeli zadeti. Slovenija je tako na odmor odšla s kar dvema goloma prednosti.

Kanadčani do ekspresnega izenačenja

Zaradi izključitve Stamkosa ob koncu prve tretjine, so risi drugo začeli z igralcem več, a nasprotnikovih vrat niso uspeli ogroziti. Ravno nasprotno, severnoameriški hokejisti so silovito pritisnili in uspeli znižati zaostanek. Po strelu Jordana Staala in obrambe Gračnarja se je plošček odbil do Matta Ducheneja, ki mu ni bilo težko zadeti.

Da je Kanada resnično hokejska velesila, so se slovenski hokejisti lahko prepričali manj kot minuto kasneje, ko je na semaforju že pisalo 2:2, z neposredne bližine pa je zadel izvrstni Stamkos. Ko se je že zdelo, da bodo Kanadčani začeli polniti slovensko mrežo, pa je v stockholmski areni znova zadonela Golica. Izbranci Matjaža Kopitarja so ponovno prišli v vodstvo, med strelce pa se je vpisal Tomaž Razingar, ki je v gol preusmeril strel Luke Tošiča.

Kanadčani so bili v naslednjih minutah kar trikrat z igralcem več na ledu in nekajkrat zares blizu izenačujočemu zadetku, vendar so risi v obrambi odigrali brezhibno in drugo tretjino končali z vodstvom s 3:2.

Dillon Kanadi priboril podaljšek, Stamkos pa zmago

Kanadčani so v uvodu zadnjih 20 minut srečanja pričakovano napadli na vso moč in bili večino časa pri ploščku, zato je bilo izenačenje le vprašanje časa. Tretji gol za Kanado je tako v 48. minuti uspelo doseči Brendenu Dillonu, ki je Gračnarja premagal z natančnim strelom od daleč. Po izenačujočem zadetku je Kanada nekoliko popustila, na plin pa so stopili slovenski hokejisti, ki so si ustvarili nekaj zrelih priložnosti, vendar se Dubnyk ni dovolil znova premagati. V zadnjih minutah so bili Slovenci celo rahlo nevarnejši nasprotnik na ledu, a do konca rednega dela je ostalo pri 3:3.

Slovenci so v podaljšku nekajkrat poskusili s streli od daleč, a bili neuspešni. Izključitev sta si medtem zaradi petelinjenja prislužila David Rodman in Jay Harrison, več prostora na ledu pa je le nekaj trenutkov kasneje izkoristil kdo drug kot izjemni Stamkos in Kanadi priboril zmago.

Poleg Slovenije izpadli tudi Avstrijci

Zadnji teoretični upi Slovenije za obstanek med najboljšimi so sicer usahnili že pred začetkom večernega dvoboja, ker je Danska v popoldanski tekmi ugnala Belorusijo s 3:2 in s tem ušla Sloveniji za nedosegljivih pet točk. Ker Belorusi ne morejo izpasti iz elitne konkurence kot gostitelji naslednjega SP, je bilo jasno, da je izpadla slovenska izbrana vrsta. Iz druge predtekmovalne skupine se v divizijo I seli Avstrija.

SP elitne divizije, sedma tekma:

Kanada - Slovenija 4:3 (0:2, 2:1, 1:0, 1:0) 

Strelci: Duchene 23., Stamkos 23. 64., Dillon 48.; Urbas 6.,9., Razingar 28.