Slovenska hokejska reprezentanca je bila hkrati blizu in daleč odmevnemu uspehu na mednarodni sceni. Potem ko izbrancem Matjaža Kopitarja po porazih v uvodnih krogih proti enakovrednim tekmecem ni preostalo drugega, kot da skušajo v boju za obstanek presenetiti katero od štirih na papirju precej močnejših ekip, so bili hokejisti Češke danes blizu poraza. Slovenija je bila večji del tekme enakovreden tekmec, na trenutke tudi boljši, a kaj, ko ni zdržala do konca. V zadnji tretjini so Čehi stvari le postavili na pričakovano mesto in zmagali, Slovencem pa je kljub dobri predstavi na koncu ostal nekoliko grenak priokus, da bi lahko iztržili še kaj več.

Nekaj več so v prvem "avstro-ogrskem" obračunu dneva že dobili Avstrijci, saj so v drugi skupini v Helsinkih presenetili favorizirane Slovake in jih premagali po kazenskih strelih. Slovenci so začeli odločno, Žiga Jeglič in Mitja Robar sta prva ogrela vratarja Ondreja Paveleca, ki je pozneje še nekajkrat spravil v obup napadalce v belih dresih. A sledil je šok v šesti minuti, ko so imeli Slovenci igralca več, vendar jim je v protinapad ušel Petr Koukal in premagal Roberta Kristana. Ta je danes spet imel status prvega vratarja, na klopi pa je bil prvič na prvenstvu Luka Gračnar.

A slab trenutek ni zmedel Slovencev, hitro so se zbrali in Robert Sabolič je že dobre pol minute pozneje plošček, ki ga je Pavelec le odbil, pospravil v mrežo. Sledil je še nevaren napad Roka Pajiča, gol pa so nato Slovenci spet dosegli v 12. minuti, ko je bil po gneči pred vrati Češke na pravem mestu Tičar.

Slovenija je imela nato ob igralcu manj ob izključitvi Luke Tošiča dve izjemni priložnosti: najprej po protinapadu, ko je Tičar za las zgrešil plošček, ko je bil povsem sam pred golom, v nadaljevanju iste akcije pa še Jeglič, toda Pavelec je bil v dvoboju iz oči v oči spretnejši. In Čehi so nespretnost Slovencev znali kaznovati, pol minute pred koncem tretjine so ob isti številčni prednosti sami zadeli in izenačili.

V drugi tretjini brez zadetkov

Druga tretjina ni prinesla golov, zato pa dobro borbo in odločno predstavo Slovencev. Ti so si spet pripravili več zrelih priložnosti, Tičar znova ob igralcu manj, pa Jeglič, Boštjan Goličič, Žiga Pance in še kdo. Toda tudi v obrambi je bilo potrebno trdo delati, od nevarnem strelu Jirija Hudlerja se je izkazal Kristan, ki je imel pred tem na začetku tretjine tudi nekaj sreče, ko se plošček, za katerega ni natančno vedel, kje je, ni odvalil v gol. Ob koncu tretjine so Čehi siloviti pritisnili, a je ostalo pri izidu iz prvega dela.

Čehi v zadnji tretjini pokazali, zakaj so vselej v vrhu svetovnega hokeja

Po 40 minutah so imeli tako Slovenci odlično izhodišče, potihem so morda lahko razmišljali tudi o tretjem golu in morebitni zmagi, ki bi jim prinesla dragocene tri točke. Vendar so Čehi v zadnjih 20 minutah pokazali, zakaj so vselej v vrhu svetovnega hokeja, čeprav letos na prvenstvu na Švedskem ne blestijo. Slovenija je imela v tem delu trikrat igralca več, vendar brez učinka, Čehi pa so svoje priložnosti znali izkoristiti. Prvo v 46 minuti, ko je Zbynek Michalek "power-play" hitro spremenil v zadetek, drugo pa v 56. minuti, znova ob številčni prednosti, s tem zadetkom pa so nato dokončno ustavili rise in njihove upe na presenečenje.

Slovenci bodo imeli zdaj na voljo le še dve tekmi, na katerih bodo kot outsiderji iskali potrebne točke: že v soboto proti domačinom Švedom, po dnevu počitka v nedeljo pa jih nato v ponedeljek čaka še sklepni obračun na SP proti Kanadi.

SP elitne divizije, peta tekma: 
 

Slovenija - Češka 2:4 (2:2, 0:0, 0:2)  

Strelci: Sabolič 7., Tičar 12.; Koukal 6., Hudler 20., Michalek 46., Novotny 56.

Prva tretjina: 

Začetne minute so ponudile izenačeno igro, saj sta obe ekipi sprožili nekaj strelov, ki pa niso bili posebej nevarni. Prvi so resneje zapretili Čehi, vendar je strel Jirija Hudlerja Robert Kristan ubranil. V peti minuti si je dvominutno izključitev prislužil Jiri Novotny, a namesto da bi premoč na ledu Slovenci izkoristili, so gol dosegli Čehi. 

Slovenci so v napadalni tretjini izgubil plošček, v protinapad pa je krenil Petr Koukal, ki mu ni bilo težko premagati Kristana. A vodstvo Čehov ni trajalo prav dolgo, saj so le nekaj sekund kasneje risi izenačili. Od daleč je s strelom poskusil Rok Tičar, plošček pa se je odbil do Roberta Saboliča, ki je zadel za 1:1. 

Igra se je v nadaljevanju pošteno razživela, kaj kmalu pa bi Slovenci prišli v vodstvo, a je imenitno priložnost po akciji, ki jo je začel Luka Bašič, zaključil pa Tomaž Razingar, češki vratar Ondrej Pavelec ubranil.  Kar je kapetan risov zapravil, pa je slabi dve minuti kasneje uspel realizirati Tičar. Mladenič je prejel odlično podajo od Saboliča in Slovence s svojim tretjim zadetkom na prvenstvu popeljal v vodstvo.

V zaključku prve tretjine je bil pri Slovencih izključen Luka Tošič, kljub igralcu manj pa se je risom ponudila priložnosti za povišanje vodstva, saj so se kar dvakrat znašli sami pred Pavelecom, vendar bili neuspešni. Kazen za neučinkovitost je sledila le nekaj trenutkov kasneje. Slovenski branilci so pozabili na Jirjija Hudlerja, ki je neovirano prišel do strela in plošček poslal za hrbet slovenskega čuvaja mreže. 

 

Druga tretjina: 

V začetku druge tretjine je bil zaradi premikanja vrat za dve minuti izključen Sabahudin Kovačević, a Čehi niso ogrozili nasprotnikovega gola, saj so se slovenski hokejisti odlično branili. Izenačeno igro iz prve tretjine je bilo moč videti tudi v nadaljevanju, ko sta si obe reprezentanci uspeli ustvariti nekaj priložnosti, vendar pa poskusi še zdaleč niso bili dovolj nevarni, da bi na preizkušnjo postavili sposobnosti obeh vratarjev. 

Pri izbrancih Matjaža Kopitarja se je v nadaljevanju razigrala napadalna trojka Tičar-Jeglič-Sabolič, vseeno pa je najlepšo priložnost za zadetek imel Aleš Kranjc. V zadnjih minutah tretjine so Čehi v napadu močno pritisnili, vendar so Slovenci ostali zbrani in se uspešno ubranili.  

 

Tretja tretjina:  

 

Ker je plošček namerno poslal izven igrišča, je bil v 44. minuti izključen Čeh Jakub Nakldadal. Slovenija je ob igralcu več nekajkrat udarila proti vratom, vendar tako željenega tretjega zadetka niso dosegli. So pa bili zato uspešnejši Čehi, ki so po drugi izključitvi Kovačevića prešli v vodstvo. Z modre črte je bil za vodstvo hokejistov v rdečem natančen Zbynek Michalek

Slovenci se po prejetem zadetku niso predali in so skušali priti do izenačenja, a si češka obramba ni dovolila napake. Za začudenje in jezo na slovenski klopi so pet minut pred koncem poskrbeli sodniki, ki so, potem ko je eden izmed čeških hokejistov spotaknil Žigo Panceta, izključili prav igralca Olimpije. Ponujeno darilo so Čehi izkoristili in prek Jirija Novotnyja še četrtič zatresli mrežo risov ter tako odločili zmagovalca tekme.