Francoska vina bodo propadla

Znanstveniki so dognali, da bodo zaradi podnebnih sprememb v prihodnjih štirih desetletjih vina v tradicionalnih vinorodnih pokrajinah, kot sta Bordeaux in Toskana, začela izgubljati vrhunskost, drastično pa se bo zmanjšala tudi količina pridelave. Ocenjujejo, da bi se samo v Bordeauxu letina lahko zmanjšala celo za 85 odstotkov. Če bi temperatura narasla za od 2,7 do 4,5 stopinje, bi to pomenilo bolj suha poletja in za vinogradništvo neprimerno podnebje po vsem Sredozemlju, hkrati pa tudi v Kaliforniji, Čilu in Avstraliji. Vse to so trenutno najpomembnejše vinske regije na svetu. Raziskovalci domnevajo, da bi se vinogradništvo lahko preselilo v kraje z višjo lego. Tako podnebne spremembe ne bi pomenile konca vinogradništva, le vrhunska vina ne bodo več iz Bordeauxa, ampak, denimo, z osrednjega Kitajskega.

V restavracijah posebne jedi za pse

V lovu za goste se oštirji izmišljujejo vse mogoče načine privabljanja ljudi. Najnovejši trend, ki ga ponujajo v uglednih restavracijah Londona in New Yorka, je vabilo na obisk s psom. Koncept je preprost: znane osebnosti imajo rade svoje pse, naj jih torej prinesejo s seboj v restavracijo in poskrbeli bodo za oba. Eni bodo dobili kaviar, drugi najboljše meso na kosti. Takih psom prijaznih večerij se rada udeležuje smetana, saj lahko javnosti pokažejo tudi, kako skrbni so do svojih živali. Pasji kanapeji, posebni pasji koktajli in prigrizki so še ena v vrsti modnih muh. Seveda ne gre pozabiti omeniti, da je vsa pasja hrana, ki so strežejo v restavracijah, organska.