Svinjina v losovi lazanji

Afera s konjskim mesom v govejih burgerjih je očitno sprožila val preverjanja izvora mesa v mesnih izdelkih. Nekatera odkritja so presenetljiva. Tako so denimo odkrili sledi svinjine v halal slovenskih govejih salamah, kar je lahko za muslimane kar velika težava. Manjša težava je zaplet z mesno lazanjo iz Ikee. Predvsem je bolj zabavno. V njej so namreč tudi odkrili sledi svinjine. In? Ja, lazanja naj bi bila iz mesa severnih jelenov, prodajali pa naj bi jo večinoma v skandinavskih podružnicah Ikee. Podjetje je že umaknilo sedemnajst tisoč porcij jelenje lazanje. Afera je tudi pokazala, da so navade prehranjevanja z mesom v evropskih državah zelo različne. Pri nas bi bil verjetno škandal, če bi v svinjski lazanji našli jelenje meso.

Namesto vina ob večerji čaj

Vrhunske restavracije po vsem svetu začenjajo nov trend: namesto vina nudijo ob večerjah vrhunski čaj. Mnogi kuharji so namreč ugotovili, da čaj veliko bolj poudari okus jedi kot belo ali rdeče vino. Denimo z Michelinovo zvezdico nagrajeni kuhar Alexis Gauthier je prepričan, da čaj vzbudi tako imenovan umani okus. Zato v svoji restavraciji Gauthier Soho že pripravlja kombinacije hrane in izbranih čajev, tako kot sicer parijo hrano in vino. Zeleni čaj tako priporoča k predjedi iz belušev in gob. Odkar so začeli s to novostjo, se je prodaja čaja povečala za 30 odstotkov. Podobno delajo tudi v najboljši restavraciji na svetu, v kopenhagenski Nomi in tudi v slavnem britanskem Fan Ducku kuharske zvezde Hestona Blumenthala. Kaj lahko se zgodi, da bodo kmalu poleg vinskih sommelierov v restavracijah tudi čajne karte in čajni sommelieri.