Artičoka je eden najdražjih pridelkov, če upoštevamo, koliko je med pripravo zavržemo. Ampak pri mladih artičokah, ki še niso olesenele, je odpadka manj. Posebno imenitne so istrske artičoke, po katerih slovi naš Strunjan. Tam so to avtohtono sorto pridelovali že v časih pred Beneško republiko. Strunjanske artičoke so nekoliko manjše, ampak precej okusnejše, zato jih poznavalci cenijo podobno kot divje šparglje. Konec maja v Strunjanu vsako leto priredijo praznik artičoke, kjer na svoj račun pridejo sladokusci, ki lahko poskušajo različne jedi, pripravljene iz tega sadeža, in se sprehodijo med nasadi. Njeno latinsko ime Cynara cardunculus je dalo ime italijanskemu likerju cynarju, tudi pri nas poznani grenčici iz artičok, ki ga naši severni sosedje uživajo kot aperitiv in tudi digestiv. Zaradi vsebnosti cynarina, izvlečka artičoke, namreč pospešuje prebavo. Enako velja za same artičoke, ki imajo še kopico drugih zdravilnih lastnosti. Lahko jih skuhamo v osoljenem kropu, okisanem z limono in začinjenem z rožmarinom, nato pa njene liste trgamo s prsti, jih pomakamo v mešanico olivnega olja, limonovega soka in gorčice ter z njih z zobmi postrgamo mehko meso. Njihove mehke dele oziroma srčke, ki se dobijo tudi vloženi, lahko pripravimo v različnih solatah, juhah, mesnih omakah in enolončnicah, so prima dodatek na pici, lahko jih ocvremo, pripravimo kakor špinačo ali z njimi nadevamo pito…

Artičoke s šparglji v solati

Potrebujemo: 6 mladih artičok, 500 g špargljev, 200 g solate (lahko uporabimo regrat, vodno krešo, mlade špinačne liste …), 2 pomaranči ali grenivki, 2 limoni, 50 g mandeljnov, 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja, 1 žličko gorčice, 2 stroka česna ali ustrezno količino čemaža, morsko sol, sveže zmlet črni poper.

Priprava: Pristavimo vodo za kuhanje artičok, ki smo ji dodali sok ene limone in malo soli. Artičoke očistimo, trde in olesenele dele listov porežemo. Špargljem odlomimo spodnje, olesenele dele stebel, in to na čim nižji višini, kjer se steblo prelomi, ko ga skušamo prepogniti. Solato operemo in odcedimo ter narežemo, česen olupimo in drobno sesekljamo (če uporabimo čemaž, ga operemo in narežemo na trakove). Mandeljne popražimo na suhi ponvi in grobo narežemo. Artičoke položimo v krop in počasi kuhamo pol ure. Šparglje popečemo v ponvi na žlici olja, da postanejo živo zeleni, se nekoliko zmehčajo, a ostanejo čvrsti. Pomaranči oziroma grenivki olupimo, odstranimo tudi belo kožico, nalomimo na krhlje in narežemo. Sok, ki bo pri tem kapljal, ulovimo v skodelico. Kuhane artičoke odcedimo in razkosamo na četrtine. Za preliv v skodelici, kamor smo ulovili sok pomaranč oziroma grenivk, gladko razmešamo sok ene limone in sol, da se slednja stopi. Med mešanjem postopoma prilijemo še olivno olje. Nazadnje dodamo sesekljan česen, gorčico in poper. Če namesto česna uporabimo čemaž, ga ne zamešamo v preliv, ampak ga razdelimo na krožnike med ostale sestavine. Ohlajene artičoke in šparglje ter solato in narezani pomaranči oziroma grenivki razdelimo na krožnike. Pokapljamo s solatnim prelivom in potresemo z mandeljni. Postrežemo kot osvežilno hladno predjed, imenitno pa se obnese tudi kot lahka večerja.