Sveža skuta v nobenem primeru ne sme biti kisla in ne sme pogreniti, vse to se zgodi šele odsluženim primerkom. Po koroško se skuta posuje z mleto papriko, obloži z na tenko narezano čebulo in polije z dobrim domačim bučnim oljem. Nastala specialiteta je najboljši par s svežim pravim kmečkim koroškim rženim kruhom. Vsaka druga priloga je zgrešena naložba. Drugod po naši deželi pripravljajo skuto na različne načine. Na severovzhodu z njo pečejo gibanice in pogače, posebej znan pa je liptovec. Slednji izvira s severa Slovaške, iz pokrajine Liptov, in ima celo nekaj podobnosti s koroško skuto. Pripravimo ga tako, da v skuto vmešamo nekaj masla ali smetane, drobno sesekljano čebulo in česen, mleto papriko, mleto kumino in po želji še druga zelišča. Nekateri dodajo drobne koščke sveže paprike, kapre in še kaj, celo zmečkane sardelne filete. V vsakem primeru pa se liptovec maže na črni, ne beli kruh. Skuto lahko te dni pripravimo s sesekljanim čemažem, skupaj s popraženimi divjimi ali gojenimi šparglji jo lahko vmešamo v testenine. Lahko jo začinimo z drobnjakom in s tem napolnimo izdolbene redkvice (na sliki) ter postrežemo kot miniaturne prigrizke. Nikogar ne bomo užalili niti z domačimi skutnimi štruklji, s skuto pa lahko pripravimo tudi imenitno testo za češpljeve ali marelične cmoke, če se nam ti sladki sadeži slučajno še od lani valjajo kje v kotu zamrzovalnika.

Skutni cmoki

Potrebujemo: 800 g pretlačene skute, 120 g moke, 4 jajca, morsko sol, ščepec sveže zmletega belega popra, 3 žlice drobno sesekljanega peteršilja, bazilike ali drugega primernega zelišča. Za zabelo še 180 g drobtin, 1,5 dl olivnega olja, 3 dl kisle smetane ali čvrstega jogurta, 30 g masla. Ali za preliv 100 g masla, eno veliko čebulo, 5 strokov česna, šopek drobnjaka, ščepec morske soli.

Priprava: Rumenjake ločimo od beljakov. Na pretlačeno skuto presejemo moko, dodamo rumenjake in ščep soli ter sesekljana zelišča. Dobro premešamo. Beljake stepemo v trd sneg, ki ga nežno vmešamo v pripravljeno zmes. Pri sobni temperaturi pustimo počivati slabo uro. Deset minut pred koncem počivanja v veliki posodi pristavimo in zavremo osoljeno vodo. Z mokrimi dlanmi oblikujemo čvrste cmoke (če so premehki, dodamo še malo moke, pretrdim dodamo skuto) s premerom 5 centimetrov in jih polagamo v krop. Kuhamo jih 10–15 minut oziroma dokler ne priplavajo na površje. Kuhane cmoke sproti pobiramo iz posode in odcedimo ter polagamo na segret servirni krožnik. Če jih bomo zabelili, v ponvi segrejemo olje in na njem zlato popražimo drobtine. Nazadnje dodamo maslo in mešamo, da se stopi. V skledici rahlo segrejemo kislo smetano ali jogurt. Cmoke potresemo s prepraženimi drobtinami in prelijemo z mlačno kislo smetano oziroma jogurtom. Če jih bomo namesto zabele prelili, čebulo olupimo in narežemo na tanka kolesca, česen olupimo in drobno sesekljamo ter vse skupaj v ponvi popražimo na razpuščenem maslu. Drobnjak medtem drobno narežemo. Pred serviranjem cmoke prelijemo s čebulno-česnovo mešanico in potresemo z narezanim drobnjakom.