Velik del slovenskih menedžerjev, ki so se pred leti odločili za prevzem družb, danes le nemočno opazuje, kako se jim finančno nevzdržna konstrukcija podira pred očmi. Redki od njih bankam brez težav poravnavajo obresti na posojila, kaj šele glavnice. Sodeč po prvih objavah rezultatov menedžerskih družb se je v letu 2012 odplačevanje finančnih obveznosti skorajda ustavilo, po drugi strani pa se vrednost njihovega kapitala še naprej znižuje.

Za vratom enaki dolgovi kot pred štirimi leti

Če je skoraj 60 za zdaj še preživelih menedžerskih družb v leto 2009 zakorakalo z več kot 700 milijoni evrov finančnih obveznosti, v veliki večini kratkoročnih, je slika štiri leta kasneje katastrofalna. Po naših grobih ocenah so izpostavljenost zmanjšale za manj kot sto milijonov evrov, in še to predvsem na račun prevzetih družb.

Petindvajset menedžerskih družb, ki so včeraj objavile poslovne rezultate za leto 2012, je po visokih izgubah v letih 2009, 2010 in 2011 poslovalo nekoliko bolje. Kljub temu je primerjava pokazala, da jim za vratom visijo domala enaki dolgovi kot pred štirimi leti. Tudi njihov skupni kapital je glede na konec leta 2008 za kar tretjino nižji. Pri tem je treba upoštevati še, da so lani konec svoje poslovne poti med drugim dočakali Primorje Holding, FB Investicije Igorja Bavčarja in PSL Storitve (nekdanja lastnica Save), ki so imeli skupno za skoraj 70 milijonov evrov obveznosti.

(Nekdanjim) menedžerjem Probanke zmanjkuje časa

Po odhodu Romane Pajenk z vrha Probanke lanskega septembra se počasi, a vztrajno potapljajo tudi družbe v lasti sedanjih in nekdanjih menedžerjev štajerske banke. V rdečih številkah je končala celotna veriga družb, prek katerih so obvladovali velik delež Probanke, trenutno pa držijo pomemben delež Trima in Perutnine Ptuj. Skupno so njihovi dolgovi konec lanskega leta znašali približno 55 milijonov evrov in večinoma zapadejo v letošnjem letu. Krovna družba Profectus, v kateri je Pajenkova največja delničarka, je medtem leto končala celo z negativnim kapitalom.

Po najnovejših podatkih iz izgube ni uspelo izplavati niti podjetju Ingor menedžerjev Gorenja s Franjem Bobincem na čelu, Alei Iacti Sergeja Racmana, Atka-Primi v lasti soproge nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota in Adrii Capital Koper Petra Mahniča.

Poslovni imperij družine Janković klinično mrtev

Na kolenih je tudi nekdanji ponos družine Janković – gradbena skupina Electa, ki je uradno v lasti Damijana in Jureta Jankovića. Osrednja Electa Inženiring, ki ima več let blokirane vse račune, je na primer lani ustvarila za vsega milijon evrov prihodkov od prodaje in blizu 300.000 evrov izgube. Od tega so več kot polovico prilivov odnesli stroški financiranja. Na drugi strani ima Electa Inženiring za več kot štiri milijone evrov obveznosti do dobaviteljev in nekajkrat toliko finančnih obveznosti, verjetno do povezanih podjetij. Z vedno slabšo finančno sliko skupine Electa se pod vprašaj postavljajo tudi bodoči prilivi na račun ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Kot je znano, je slednji še vedno ekonomski lastnik skupine Electe, njegova sinova pa mu kupnino odplačujeta z asignacijami iz Electinih podjetij.

V izgubah tone tudi družba KLM Naložbe, ki jo lastniško obvladuje Zoran Janković, preostale deleže pa držijo v rokah Aleš Čerin, Jadranka Dakič in Marjan Sedej. Za obresti na posojilo pri Factor banki so morali odšteti še enkrat toliko, kolikor so v dividendah prejeli iz naslova 1,63 odstotka delnic Mercatorja. Te so po novem vredne le še sedem milijonov evrov, tako da se je kapital znižal že na negativne štiri milijone evrov. Kljub temu njen direktor Damijan Janković še ni razglasil bankrota.

V BTC odplačali dolgove in si na leto izplačajo dva milijona evrov

Povsem drugače je z menedžerji družbe BTC s predsednikom uprave Jožetom Mermalom na čelu, saj njihova prevzemna zgodba ni le ena prvih in največjih, ampak tudi ena najuspešnejših. Podjetji Ajdacom in Invest Point, prek katerih obvladujejo BTC, sta namreč že pred leti odplačali vse obveznosti in iz prevzete družbe črpata stabilne dividende. Tako bodo menedžerji BTC na skupščini konec meseca potrjevali predlog, po katerem bi se na njihov račun ponovno prelilo več kot dva milijona evrov. Kljub temu izplačilu bo družbi ostalo blizu 15 milijonov evrov, ki se bodo prenesli v rezerve in v drugo leto. Tolikšne dividende si v BTC lahko tudi privoščijo, saj so lani kljub manjšemu padcu prihodkov še zvišali presežek denarnih sredstev, ki ga ustvarijo iz poslovanja in je namenjen naložbam, poplačilu dolgov in dividendam, na 14 milijonov evrov. Delničarji BTC bi Mermalovi upravi dali tudi pooblastilo za nakup lastnih delnic. Nakupna vrednost bi se smela gibati med 148 in 230 evri, kar celotni BTC vrednoti na od 33 do več kot 50 milijonov evrov.

V pozitivnem smislu omenimo tudi podjetje Lior Invest, prek katerega menedžerji LTH Ulitkov obvladujejo družbo. Medtem ko so si že pred časom praktično povrnili stroške prevzema in lastništvo vzdržujejo kar s posojilom, ki so ga dobili pri LTH Ulitkih, slednji iz leta v leto presega rekorde. Lani je škofjeloška družba zvišala prihodke še za devet odstotkov, na 126,7 milijona evrov, in dobiček s štirih na 7,3 milijona evrov.