Razen tega lahko blitvo uporabimo na najrazličnejše načine – denimo kot enakovreden nadomestek špinače, z njo lahko nadevamo okusno pito, skupaj s skuto jo lahko zavijemo v zelenjavni zavitek, v eni od balkanskih različic imenovan zeljanica, pri nas najpogosteje dostopen pod imenom špinačni burek. Lahko jo narežemo in popražimo na čebuli ter dodamo riž in po želji še malo smetane, iz česar nastane okusna rižota. Lahko pa jo le skuhamo, zabelimo z olivnim oljem in soljo ter ji primešamo sesekljane črne olive. Blitva sicer že od časov starih Grkov in Rimljanov velja za izredno zdravo in hranljivo zelenjavo, o njej je v tem smislu že v 4. stoletju pr. n. št. pisal Aristotel. Kdor želi blitvo spoznati še drugače, se lahko od danes do nedelje poda na Obalo in zavije v idilično istrsko vasico Padna, kjer ta konec tedna poteka praznik olivnega olja in bledeža, kakor tam pravijo blitvi. Slednja ima v Padni prav posebno mesto, saj so leta 1885 od prodaje blitve zbrali toliko denarja, da je zadostovalo za nov vaški zvonik, ki stoji še danes. In če je spravila in obdržala na nogah zvonik, ni hudir, da ne bi tudi tistih, ki v njej uživajo pri mizi!

Sotirana blitva s česnom

Potrebujemo 1 kg blitve (lahko jo kombiniramo s čemažem ali nadomestimo s špinačo oziroma koprivami), 0,5 dl ekstra deviškega olivnega olja, žlico masla, morsko sol, nekaj strokov domačega česna, mandljeve lističe ali pinjole.

Blitvo očistimo in jo temeljito operemo v hladni vodi. Stresemo jo v osoljen krop in pokrito počasi kuhamo največ pet minut. Kuhano dobro odcedimo, a je ne ožemamo! V globoki ponvi pristavimo olivno olje in maslo ter cele stroke česna, ki jih pražimo, da začenjajo zlato rjaveti. Česen nato odstranimo, na maščobo pa stresemo odcejeno špinačo, ki jo po potrebi dosolimo. Med pogostim mešanjem oziroma potresanjem ponve jo na močnejšem ognju pražimo (sotiramo) dve minuti. Medtem na suhi ponvi rahlo popražimo mandljeve lističe ali pinjole. Sotirano blitvo razdelimo na krožnike in potresemo z mandljevimi lističi ali pinjolami ter postrežemo kot prikuho – morda s krompirjevim pirejem in na oko pečenim jajcem, kot je to sicer v navadi pri špinači, lepo pa se sotirana blitva ujame tudi z na žaru pečenim mladim sirom ali ribami, s pečenimi piščančjimi zrezki in celo kuhano govedino. Če niste prepričani, pomislite, k čemu vse ste že jedli špinačo – sotirana blitva se bo v podobnih družbah odrezala še bolje.

Recept je bil objavljen v zadnji številki revije Hopla.