Konec koncev ni več dosti časa za generalke za prvomajske piknike. Poleg jedi z žara, ki so tako rekoč železni repertoar tovrstnega udinjanja, ne moremo ustreliti mimo, če nad ogenj, ki poklja in liže dišeča suha drva, obesimo kotel in v njem zastavimo za golaž. Skuhamo ga lahko seveda tudi na štedilniku, ampak prav ogenj je s svojo aromo tisti, ki golažu doda nepogrešljivo dodano vrednost. Ljubitelji klasike bodo nemara skuhali standardnega govejega, ki ga lahko dovršimo v dveh smereh. Režemo ga lahko z rdečim ali – še bolje – črnim vinom (teran), izjemno pa se v te namene obnese tudi pivo, zlasti temno. Mojstri slednjega so seveda Čehi, ki golaž postrežejo z rezinami sveže ali popražene čebule, poleg pa ponudijo kruhove cmoke ali popečene krompirjeve polpete (na sliki). Ljubitelji gozda in lovci bodo v lonec dali divjačino in ji priložili kos prekajenega mesa ali klobaso, nekateri bodo uporabili piščančje meso, vegetarijanci lahko skuhajo krompirjev golaž z gobami, morski navdušenci pa bodo s kruhom pomazali rezultat tokratnega recepta. Domišljijo na pašo!

Golaž iz lignjev

Potrebujemo 1 kg očiščenih lignjev, 1 kg čebule, 1,5 dl olivnega olja, 3 dl primorskega belega vina, 3 žlice paradižnikove mezge, 6 strokov česna, 2 lovorova lista, 1/2 žličke sladkorja, morsko sol, 10 zrn črnega popra, ščepec pimenta ali mletih klinčkov (po okusu).

Lignje temeljito operemo pod tekočo hladno vodo in dobro posušimo. Če želimo, jih narežemo na debelejše kolobarje, sicer pustimo cele. Čebulo narežemo na tenke lističe, česen sesekljamo. Čebulo stresemo v velik lonec na hladno olivno olje in pristavimo. Počasi pražimo in ko začne čebula stekleneti, dodamo še česen. Med občasnim mešanjem vse skupaj res počasi pražimo skoraj pol ure, da čebula skoraj razpade (če se nam mudi, uberemo hitrejši postopek). Dodamo lignje, premešamo in posodo delno pokrijemo, vse skupaj pa kuhamo, da se tekočina povsem ukuha. Vino in paradižnikovo mezgo gladko razmešamo in prelijemo sestavine v posodi. Dodamo sladkor, malo soli, poprova zrna, piment in lovorova lista. Dobro premešamo, pokrijemo in pri srednji temperaturi kuhamo toliko časa, da se lignji zmehčajo, tekočina pa se skoraj povsem ukuha. Postrežemo kot malico ali glavno jed, h kateri ponudimo kuhano ali popečeno koruzno polento in enako vino, kot smo ga uporabili za kuhanje.

Recept je bil objavljen v zadnji številki revije Hopla.