Štiri dni pred začetkom 77. svetovnega prvenstva skupine A v hokeju na ledu na Švedskem in Finskem je iz slovenskega tabora pljusknila prva nekoliko bolj alarmantna vest. Da ni vse idealno, je dal slutiti že mrk pogled selektorja Matjaža Kopitarja pred včerajšnjim dopoldanskim treningom v Mariboru. Ko je obelodanil, da je s seznama potnikov za Švedsko črtal branilca Matica Podlipnika in napadalca Anžeta Kuralta, je s težkim srcem dodal, da se je na zadnji pripravljalni tekmi z Avstrijo na Dunaju poškodoval Robert Sabolič, eden njegovih ključnih mož.

Štiriindvajsetletni Jeseničan je že na zbor reprezentance prišel z bolečinami v rebrih, a je znal poškodbo dobro prenesti. Ko se je zdelo, da je že povsem pripravljen za igranje na najvišji ravni, pa se je prejšnji petek znova zalomilo. Ko se je v eni izmed akcij v žaru borbe vrgel pod plošček, ga je zaskelelo v predelu reber. Upal je, da ni nič hujšega, a je slikanje naslednji dan pokazalo ravno nasprotno. Čeprav so viri znotraj ekipe govorili, da je njegovo rebro počeno, je sam pojasnil, da je utrpel celo zlom. »Zdravniki so rekli, da bi se lahko v pogon vrnil šele po šestih do osmih tednih. Sedem dni bi moral povsem počivati, da bi se rebro normalno celilo, a sem po vsem tem še vedno velik optimist. Verjamem, da bom nared že v soboto na uverturi z Norveško. Reprezentanca me potrebuje, s kakšno injekcijo bi se verjetno dalo marsikaj storiti, bodo pa končno oceno podali zdravniki,« nam je Robert Sabolič v slogu svojega bojevitega karakterja razložil v popoldanskih urah.

V igri za Švedsko tudi Jan Muršak

Sabolič včeraj preventivno ni obul drsalk, pač pa je dan posvetil terapijam. Na uradnem fotografiranju reprezentance je oblekel le zgornji del dresa in napovedal, da bo danes poskusil z drsanjem. Glede na njegovo počutje bo verjetno do jutri znano, ali ga bo selektor Kopitar sploh lahko vpisal na končni seznam igralcev, kamor zdaj trka tudi Jan Muršak. Če bi Pesničan z Grand Rapids sklenil sezono že v prvem krogu končnice AHL (izid v zmagah je 1:1, igrajo na tri dobljene tekme), bi se na prizorišču prvenstva teoretično lahko priključil izbrani vrsti čez kakšen teden dni. Taktični načrt se je Kopitarju ob Saboličevi poškodbi tako vsaj začasno okrnil, saj ga pestijo dvomi, katere igralce naj vzame na prvenstvo – pravila namreč dovoljujejo le 25 potnikov z možnostjo ene menjave v času tekmovanja. Kot na dlani je torej, kako velike preglavice bi Kopitar šele imel, če Sabolič ne bi dobil zelene luči za nastop. V prvi vrsti zaradi njegove nesporne individualne kvalitete, saj se odlično ujame v udarnem napadu z velikim prijateljem Rokom Tičarjem in Žigo Jegličem, obenem pa je zelo koristen igralec, ko z ostrimi naleti na robu prekrška nažene nasprotniku strah v kosti. »Če bom igral, se bom tovrstnim kontaktom skušal vsaj nekoliko izogibati,« je pristavil.

Razen Saboličevih težav z rebrom drugih večjih nevšečnosti v slovenskem taboru včeraj ni bilo zaznati. Napetost pred začetkom velikega tekmovanja elitnega razreda se pričakovano stopnjuje, moštvu sta se priključila nemška podprvaka Aleš Kranjc in Rok Tičar, naravnost v Stockholm pa bosta ne glede na razplet finalne serije v nemški drugi ligi prispela brata Rodman. Spodbudne novice ima na zalogi prvi vratar Robert Kristan, ki je proti Avstriji dokazal, da je v šampionski formi, selektor Kopitar pa ob tem vendarle opozarja igralce, naj mu na prvenstvu čim bolj olajšajo delo, da ne bi bil že v nedeljo preveč izmučen.

Aleš Kranjc: Z vikingi enakovredno

Glede na dolgo zimo v Nemčiji smo o utrujenosti povprašali Aleša Kranjca, ki je zatrdil, da o tem nima niti časa razmišljati, saj je svetovno prvenstvo ogromen izziv. Na Švedskem obljublja neizprosen boj, omenil pa je tudi, da mu ugaja razpored tekem, ko se bodo risi najprej pomerili z nižje postavljenimi reprezentancami v skupini. »Že uvodoma bomo morali odpraviti vse dvome o obstanku. V soboto pridejo na vrsto Norvežani. Kljub njihovemu vidnemu napredku v zadnjem obdobju sem prepričan, da se lahko enakovredno kosamo z vikingi,« je pogumen vodilni slovenski branilec.