Festival miru, namenjen počastitvi sobotnega dneva upora proti okupatorju in prihajajočega mednarodnega praznika dela, se je danes dopoldne začel s šestim Šarhovim pohodom, ki se ga je po poteh Pohorskega bataljona od Treh kraljev do Treh žebljev in nazaj po podatkih organizatorjev udeležilo okoli tisoč pohodnikov. Še približno enkrat toliko ljudi se jim je nato pridružilo na popoldanski osrednji prireditvi Festivalu miru na Treh kraljih.

"Vrednote narodnoosvobodilnega boja so, četudi se sliši kot igra besed, dejansko vrednote miru. V vojni jih je bilo resda potrebno izboriti, ohranjati in negovati pa jih je potrebno v miru. Festival miru, katerega organizatorji se te povezave zelo dobro zavedajo in ki skupaj z januarsko komemoracijo na Osankarici tvorijo mozaik spomina na izjemen prispevek Štajerske k narodnoosvobodilnemu boju, je namenjen predvsem mladim, torej naši bodočnosti," je dejala Bratuškova.

Stopiti je treba skupaj

Na današnji prireditvi sicer ni bilo videti dosti mladih, jih je pa na svoj način zastopala dijakinja mariborske Tretje gimnazije Nina Žic, ki je v nagovoru zbranim med drugim dejala, da si bomo zaupanje naših prednikov zaslužili s tem, ko bomo pri reševanju današnjih težav stopili skupaj.

Podobno je v svojem nagovoru ob razmišljanju o zdajšnjih politično-gospodarskih razmerah menila tudi predsednica vlade. "Bomo poznani po tem, da smo v ključnem trenutku, ko se večina sveta sooča z gospodarsko in siceršnjo družbeno krizo, stopili skupaj ne glede na nazorske, politične in še kakšne razlike? Ali pa po tem, da so bile ravno te razlike za nas prevelik zalogaj in smo na testu zgodovine klavrno pogrnili?" se je vprašala Bratuškova, ki je prepričana v prvo možnost.

Poudarila je, da gredo v to smer prizadevanja po umiritvi političnih strasti in po dvigu kulture političnega dialoga, v to smer so nenazadnje šla tudi, kot je dejala, njena nedavna zagotovila Evropi, da Slovenija zmore, kar mora. Izpostavila je nujnost odgovornega ravnanja vseh, predvsem pa odgovornosti, ki jih današnja generacija nosi za prihodnje.

Spomnila tudi na boje Pohorskega bataljona

Predsednica vlade se je v nagovoru spomnila bojev Pohorskega bataljona, ki je po njenih besedah prispeval k izbojevanemu miru, ki ga danes uživamo. Zavzela se je za spoštovanje svobode in dostojanstva vsakega posameznika ter negovanje temeljnih demokratičnih in etičnih vrednot.

O tem pripovedujejo tudi pesmi, ki so jih danes zbranim med drugim zapeli Partizanski pevski zbor iz Ljubljane ob spremljavi Orkestra Slovenske vojske, kulturni program pa so dopolnili še nekateri drugi nastopajoči.

Prireditev z mirovniškim sporočilom so pripravila veteranska združenja v sodelovanju z Radiem Maribor, med posebej izpostavljenimi gosti na prireditvi so bili potomci borca Pohorskega bataljona Alfonza Šarha, po katerem se imenuje pohod, partizan Franc Sever Franta in veterani specialne enote policije iz Sarajeva.